DSC_0760 (Medium)ALBLASSERDAM – De renovatie van Bos Rijkee, achter het Cortgene in Alblasserdam, is maandag 25 januari 2016 van start gegaan. Wethouder Peter Verheij gaf samen met Wim de Ruiter, lid van de Historische Vereniging, het officiële startsein middels het handmatig omzagen van een boom. De komende maand worden meer bomen gekapt. De omgezaagde bomen worden met een telescoopkraan uit het bos getild en afgevoerd.

De kap is nodig om ruimte te creëren voor de aanleg van paden en bruggetjes en het aanplanten van nieuwe bomen.

Historische waarde
De gemeente heeft samen met vertegenwoordigers van de historische vereniging, de monumentencommissie en vereniging Hendrick de Keyser een ontwerp gemaakt om het bos zoveel mogelijk in oude glorie herstellen. Het bos is volgens de gemeente een bijzondere locatie in het hart van Alblasserdam. “Het is een van de weinige groene plekken in het centrum van het dorp en heeft een belangrijke historische waarde. Het ligt achter het monumentale herenhuis Huis Rijkee dat met het bos een hoge beeldbepalende waarde heeft voor het centrum,” zo stelt de gemeente in een persbericht.

Ontwerp
Doel van de renovatie is het verbeteren van de uitstraling en zichtbaarheid van het bos, het gebied meer toegankelijk maken en meer beleving van het water realiseren waarbij waardevolle beplanting en de historische muurtjes, zogenaamde stinzen, worden behouden. In het ontwerp zijn daarom zowel wandelpaden met bruggetjes als bomen en water opgenomen. Door deze inrichting kan straks de doorsteek worden gemaakt vanaf winkelcentrum Dam-Plantage naar de entree van winkelcentrum Makado. Het ontwerp is hier te zien.

De planning is om de renovatie voor de zomervakantie af te ronden.

Foto´s: Wim Roos.

DSC_0760 (Medium)

DSC_0696 (Medium) DSC_0752 (Medium) DSC_0786 (Medium) DSC_0802 (Medium)