Bos Rijkee (Medium)ALBLASSERDAM – Bos Rijkee, langs het Cortgene in Alblasserdam wordt zoveel als mogelijk in oude glorie hersteld. Wethouder Peter Verheij (buitenruimte) geeft maandag 25 januari 2016 om 16.15 uur, samen met Wim de Ruiter van de Historische Vereniging, het officiële startsein voor de renovatie.

Historische waarde
De gemeente heeft samen met vertegenwoordigers van de historische vereniging, de monumentencommissie en vereniging Hendrick de Keyser een ontwerp gemaakt om het bos zoveel mogelijk in oude glorie herstellen. Het bos is volgens de gemeente een bijzondere locatie in het hart van Alblasserdam. “Het is een van de weinige groene plekken in het centrum van het dorp en heeft een belangrijke historische waarde. Het ligt achter het monumentale herenhuis Huis Rijkee dat met het bos een hoge beeldbepalende waarde heeft voor het centrum,” zo stelt de gemeente in een persbericht.

Ontwerp
Doel van de renovatie is het verbeteren van de uitstraling en zichtbaarheid van het bos, het gebied meer toegankelijk maken en meer beleving van het water realiseren waarbij waardevolle beplanting en de historische muurtjes, zogenaamde stinzen, worden behouden. In het ontwerp zijn daarom zowel wandelpaden met bruggetjes als bomen en water opgenomen. Door deze inrichting kan straks de doorsteek worden gemaakt vanaf winkelcentrum Dam-Plantage naar de entree van winkelcentrum Makado. Het ontwerp is hier te zien.

Planning
Deze maand start de gemeente met de noodzakelijke kap van verschillende bomen. Hierdoor ontstaat ruimte om de nieuwe paden en bruggetjes aan te leggen en nieuwe bomen te planten. De planning is om de renovatie voor de zomervakantie af te ronden.

Bos Rijkee (Medium)