moskee alblasserdam burgemeestersbezoekALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft vrijdag 15 januari 2016 de Alblasserdamse moskee en Turkse Vereniging bezocht om zijn medeleven te betuigen naar aanleiding van de aanslag die dinsdag in Istanbul (Turkije) werd gepleegd. In de Yunus Emre moskee waren vrijdag tientallen Turkse Alblasserdammers aanwezig voor het vrijdaggebed. Na het gebed startte de burgemeester met een toespraak.

Salaam Aleikum
“Salaam Aleikum,” zo startte Paans zijn speech. Dat betekent zoveel als: “Vrede zij met u”. De burgervader vervolgde: “Ik kom hier met een groot hart. Ik kom in verbondenheid. Ik ben hier vandaag om u mijn medeleven te betuigen naar aanleiding van de vreselijke aanslag van dinsdagochtend in Istanbul. Ik heb gezien, ik heb gemerkt en ik heb gehoord wat berichten over terreuraanslagen doen met de Alblasserdammers. Daarom ben ik hier: om mijn verbondenheid te laten zien met alle Alblasserdammers. Velen maken zich zorgen over het effect van aanslagen op ons gewone dagelijks leven. Het leven waarin we hard werken. Naar school gaan of voor onze naasten zorgen.”

Rechten
“Vandaag ben ik hier om te laten zien dat ik mij verbonden voel met de Alblasserdammers die zich zorgen maken over het effect van de aanslag op Istanbul, het effect van de aanslag op Turkije, het effect van de aanslag op mensen; op alle mensen. Het zijn namelijk aanslagen op de vrijheid. Aanslagen op de universele rechten van de mens: de rechten van gelovigen en niet gelovigen. Ouderen en jongeren, mannen en vrouwen die zelf als individu niets van doen hebben met de wereldpolitiek.”

Meeleven
“Vandaag ben ik hier om mee te leven met de slachtoffers. In de eerste plaats voor hen veroordeel ik deze aanslag. Maar ook die in Jakarta, zoals ook eerder die in Parijs. Ik veroordeel álle terreuraanslagen. Ongeacht waar deze gepleegd worden!”

Familie
“Ook de aanslag in Istanbul raakt ons allemaal in het hart, u en uw families. Misschien heeft u er familieleden wonen, waar u zich zorgen over maakt of erger die wellicht dichtbij de aanslag waren. Het raakt mij evengoed, want wij vormen met elkaar de Alblasserdamse samenleving. Het raakt mij als ik zie wat het met u doet, met uw familie. Ik ben burgemeester van alle Alblasserdammers, dus ook uw burgemeester en daarom ben ik hier. U moet op mij kunnen rekenen in goede tijden, maar ook in minder goede tijden.”

Opstaan tegen alle terreuraanslagen
“Laten we ons met elkaar beseffen dat aanslagen in Istanbul, Jakarta, Parijs en eerder New York, Londen en Madrid niet op zichzelf staan. De herdenking van de aanslagen in november in Parijs staat wat mij betreft voor het opstaan tegen alle terreuraanslagen. Laten we niet iedere volgende plek waar een aanslag wordt gepleegd uitroepen tot wereldwijde gedenkstad. Onze boosheid over Parijs, Istanbul en Jakarta staan symbool voor aantasting van het universele recht van de mens om niet betrokken te worden: het universele recht van onschuldige individuen om niet in het dagelijkse openbaar leven in het gewone individuele leven bedreigd te worden.”

Not afraid
“Laten we ons verbonden blijven voelen door onze kracht. Samen waren, zijn en blijven wij als Alblasserdammers – ongeacht komaf – NOT AFRAID!”

Media
Turkse media hebben vrijdag opnames gemaakt van de toespraak van Paans. De beelden worden binnenkort uitgezonden.

Tien doden
In het centrum van Istanbul kwamen dinsdag tien mensen om het leven door een zelfmoordaanslag. De aanslag was gericht op toeristen. De explosie vond plaats op het Sultanahmetplein nabij de Thedosius obelisk in het Europese deel van het centrum. De Turkse president Erdogan stelt dat de explosie is veroorzaakt door een 28-jarige Syrische zelfmoordterrorist van Islamitische Staat, die als vluchteling Turkije is binnengekomen.

Foto: Yunus Emre Moskee.

CYx-mMrUEAEe1yG

image1

Deel dit bericht via...