Ford Wensveen wint ScanCT 2016 (Medium)ALBLASSERDAM – Het team van Ford Wensveen uit Alblasserdam is winnaar geworden van de ScanCoveryTrial 2016. Zaterdag 2 januari 2016 ging de zesde editie van de ScanCoveryTrial van start. Vanuit Enschede vertrokken ruim tachtig teams naar het hoge noorden van Europa, met dit keer als speciale bestemming de Noordkaap. De combinatie Ford Ranger en team Ford Wensveen bleek in de sportklasse onverslaanbaar. Onder extreem winterse omstandigheden, waarbij de temperatuur soms tot onder de veertig graden onder nul daalde, toonde de nieuwe Ford Ranger zijn all-round kwaliteiten onbetwist aan. De Ranger werd bestuurd door Theo Hoogendoorn terwijl de navigatie in handen was van Nico Treure, beiden van Ford Wensveen uit Alblasserdam.

Navigatie
De ScanCoveryTrial is een autosportevenement waarbij een race- of rallylicentie niet nodig is. De toertocht gaat in acht dagen tijd kris kras door het winterse Scandinavië. De ScanCoveryTrial is geen race maar een autotoertocht waarbij een strikte naleving van de verkeersregels de basis vormt voor het wedstrijdelement. En bepalend voor de klassering zijn: de juiste route vinden, het strakke tijdschema nauwgezet aanhouden en uiteraard geen enkele fout maken tijdens het rijden en de klassementsproeven. Naast die navigatie via coördinaten maakt ScanCoveryTrial ook gebruik van een roadbook met unieke klassementsproeven.

Min veertig
Na de start in Enschede gingen de teams op weg naar het noorden van Denemarken van waaruit een veerboot de deelnemers en hun auto’s vervoerde naar het Noorse Bergen. Hier aangekomen ontvingen de deelnemers hun vervolg coördinaten met als meest noordelijke (eind)doel de Noordkaap. Vanaf de Noordkaap ging de route verder over prachtig besneeuwde routes met de uiteindelijke bestemming het Finse Levi. Daar trotseerden de deelnemers een Siberisch koudefront met een laagst gemeten temperatuur van ruim -40 graden Celsius.

Bevroren voeten
Theo Hoogendoorn kan bogen op een enorme ervaring op het gebied van het rijden op besneeuwde en beijzelde paden, en gold dan ook als één van de favorieten voor de eindoverwinning. Met de vaste en eveneens ervaren navigator Nico Treure op de navigatorstoel maakte het team die favorietenrol volledig waar. Treure: “We rijden sinds 2006 toertochten naar het noorden van Scandinavië. Maar we hebben het nog nooit zo koud gehad; Theo heeft zelfs bevroren voeten gehad.”

Extra lampen
De nieuwe Ranger Wild Track Super Cab met 200 pk motor was ter beschikking gesteld door Ford Nederland, en onder andere voorzien van extra lampen, internet en uiteraard een uitgebreide navigatieapparatuur. Hoogendoorn: “Die extra verlichting was echt nodig omdat we soms een etappe van 2.600 kilometer moesten rijden, en dus dag en nacht in touw waren. Ik ben diep onder de indruk geraakt van de Ranger. Een krachtige motor, constante vierwielaandrijving, het comfort van een luxe personenauto en echt winterproof. ’s Ochtends hadden veel deelnemers last van startproblemen, zelfs auto’s afkomstig uit Zweden, maar de Ranger-motor kwam iedere ochtend probleemloos direct tot leven.”

Tripple?
Zondagmiddag 10 januari 2016 was de Grande Finish in Hengelo (OV.). Daar bleek dat de ScanCoveryTrial Sportklasse was gewonnen door team Ford Wensveen uit Alblasserdam. Volgend jaar wordt de ScanCoveryTrial verreden van 7-15 januari 2017 en is de speciale bestemming de prachtige Noorse eilandengroep, de Lofoten. Ongetwijfeld staan Theo en Nico volgend jaar weer aan de start met een Ford om voor de ‘tripple’ te gaan.

Team Wensveen scancovery trial (Medium)

Ford Wensveen wint ScanCT 2016 (Medium)