glasvezel (Medium)ALBLASSERDAM – Alblasserdam krijgt (voorlopig) toch geen internet via een glasvezelnetwerk. Dat meldt wethouder Peter Verheij in een brief aan de gemeenteraad van het Damdorp. In 2014 ging de wethouder er nog vanuit dat in 2016 ruim zeventig kilometer glasvezelkabel door het dorp gelegd zou worden door netwerkaanlegger Reggefiber, zodat inwoners gebruik zouden kunnen maken van een razendsnelle internetverbinding. Die aanleg komt er niet. Wel komt er een upgrade van het KPN-netwerk.

Andere strategie
De firma Reggefiber was tot voor kort de grootste partij die nieuwe glasvezelnetten heeft aangelegd in woonwijken. Vanaf 2013 is de gemeente Alblasserdam regelmatig in overleg geweest met Reggefiber. “Deze gesprekken hebben er niet toe geleid dat er in Alblasserdam een ‘door-to-door’ glasvezel is aangelegd,” zo schrijft de wethouder. Hij legt uit: “Begin vorig jaar is het bedrijf overgenomen door KPN, die in het bezit is van het huidige telefoonnetwerk. Na deze overname is door KPN ingezet op een andere strategie, waarbij alleen alle hoofdverbindingen naar de wijkkasten met glasvezelverbindingen worden uitgevoerd. In combinatie met verbeterde technieken kan op deze manier voldoende bandbreedte van honderd mega-bits-per-seconde (Mbps) aan de meeste Alblasserdammers worden aangeboden. De aanleg van deze hoofdverbindingen is inmiddels in volle gang.”

Snelheden
Op dit moment heeft ongeveer zestig procent van Alblasserdam een verbinding van veertig Mbps en 32 procent heeft honderd Mbps ter beschikking.

Upgrade
Het is de bedoeling dat KPN het huidige netwerk dit jaar nog upgrade. Wethouder Verheij: “KPN garandeert dat eind 2016 / begin 2017 85 procent van de aansluitingen in Alblasserdam minimaal honderd Mbps tot zijn beschikking zal hebben. De resterende vijftien procent betreft vooral woningen in de buitengebieden. Daar moet de oplossing vooral in het 4G-netwerk worden gezocht.” Het netwerk van UPC / Ziggo biedt snelheden tot ongeveer 200 Mbps. KPN denkt in de toekomst snelheden van 200 tot 500 Mbps via het kopernetwerk te kunnen leveren.

Fusie
Door de fusie tussen UPC en Ziggo en de overname van Reggefiber door KPN zijn er nu nog twee grote netwerken in Nederland waar consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen. Dat zijn het kabelnetwerk van UPC/Ziggo en het koper –en glasvezelnetwerk van KPN. Er zijn momenteel geen plannen bekend van UPC / Ziggo om hun netwerk aan te passen of te wijzigen. Wel wil de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat KPN de komende jaren verschillende aanbieders toegang geeft tot zijn koper –en glasvezelnetwerk. Op die manier is concurrentie tussen de verschillende aanbieders mogelijk.

glasvezel (Medium)

Deel dit bericht via...