CarbidschietenALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft drie aanvragen voor carbidschieten goedgekeurd. Op Oudejaarsdag mag er vanaf 18.00 uur carbid geschoten worden op het voetbalveld bij het Lammetjeswiel, op het braakliggende terrein bij sportpark Souburgh en op het grasveld langs de Roemer Visscherstraat in Alblasserdam.

De ontheffing geldt alleen voor de mensen die de aanvraag hebben gedaan (en hun vrienden).

Aanvraag
Wie ook carbid wil schieten in Alblasserdam, kan hier de hele dag nog een aanvraag voor doen bij de gemeente Alblasserdam via het nummer 14078. In overleg met de gemeente wordt dan gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Politie
Carbidschieten buiten de locaties waar ontheffing voor verleend is, is illegaal. Dat werd drie jaar geleden vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van het dorp. De politie treedt streng op als elders toch carbid wordt verschoten.

Carbidschieten
Carbid (Calciumcarbide) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof. Carbid wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en enigszins natgemaakt, bijvoorbeeld met speeksel of water, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt.

Carbidschieten