IMG_4990 (Large)ALBLASSERDAM – Jo (89) van Hoving en Ina (89) van Hoving – Akkerman uit Alblasserdam vieren deze week dat zij zestig jaar getrouwd zijn. Het echtpaar, dat in de Elzenhof aan de Nicolaas Beetsstraat woont, werd maandag 21 december 2015 verrast met een bezoek door burgemeester Jaap Paans. De burgervader feliciteerde het tweetal en overhandigde namens de gemeente een boek met (lucht) foto’s van de Drechtsteden.

Raampje
Jo en Ina leerden elkaar kennen op een Ridderkerkse basisschool. “Je had toen nog van die tussendeuren met ruitjes er in. We gaven naast elkaar les en konden elkaar door het ruitje zien,” vertelt meneer Van Hoving die opgroeide in het Drentse Emmer-Compascuum. Zijn vrouw, die in Ridderkerk opgroeide, vult lachend aan: “Hij had gesolliciteerd in Ridderkerk en kwam lesgeven in de klas naast mij les. Het kon niet makkelijker.”

Baan
Na het huwelijk, moest Ina stoppen als juf. Mevrouw Van Hoving vertelt: “Ik mocht nog wel op alle Ridderkerkse scholen invallen, maar kreeg dus geen vaste baan meer.” Meneer Van Hoving vervolgt: “Op de dag dat we trouwden, verloor ze meteen haar baan. Dat kun je je nu misschien niet meer voorstellen, maar zo ging dat in die tijd. Dat was normaal.”

Duits
Meneer Van Hoving werd enige tijd later docent Duits op Christelijke Mulo/Mavo De Blokkerd. Jo: “Die school stond op de plek waar nu het Van Goghplantsoen is. Zonde dat de school niet meer bestaat. Het was een hele fijne school. Ik noem het, oneerbiedig, kapitaalvernietiging.”

Lieve mensen
Het echtpaar, dat geen kinderen heeft, woonde jarenlang in de Zeevaartstraat in Alblasserdam. Later verhuisden de twee naar de Vondellaan. Een jaar of tien geleden betrokken zij hun nieuwbouwwoning aan de Nicolaas Beetsstraat. Familieleden, die bij het diamanten huwelijksjubileum aanwezig waren, noemen ome Jo en tante Ina ‘hele lieve mensen’. “Ze hebben altijd klaargestaan voor andere mensen. Nooit was hen iets te veel. En ome Jo heeft trouwens veel werk voor de Havenkerk gedaan. Jarenlang zat hij in de kerkenraad.” Tegenwoordig is meneer Van Hoving mantelzorger voor zijn vrouw.

IMG_4990 (Large)

IMG_4987 (Large)