Tewaterlating boot IHCKINDERDIJK – Scheepsbouwer Royal IHC in Kinderdijk heeft zaterdag 19 december 2015 succesvol het nieuwe schip ‘Jun Yang 1’ te water gelaten. Even na 10.00 uur werden de laatste ‘stoppers’ onder het kolossale bouwwerk verwijderd en zagen de vele honderden toeschouwers hoe de sleephopperzuiger al toeterend het water in gleed. Tijdens de tewaterlating werd vuurwerk afgestoken en direct aansluitend vond een traditionele leeuwendans plaats.

Doop
De hopper wordt gebouwd voor CCCC Guangzhou Dredging Co, Ltd (GDC). De doop werd verricht door mevrouw Li Wen Ci, de vrouw van Z.Exc. de ambassadeur van de Volksrepubliek China in Nederland. Op het moment van levering, zal de JUN YANG 1 het grootste baggerschip in zijn soort in China zijn. De sleephopperzuiger is 167,50 meter lang en 31 meter breed.

Oplevering
De JUN YANG 1 is uitgerust met twee zuigbuizen, elk met een onderwater baggerpomp, welke zorgen voor efficiënte baggerprestaties. Beide zuigbuizen hebben een baggerdiepte van 40 en 60 meter. De stuurboord zuigbuis kan worden uitgebreid tot een baggerdiepte van 90 meter. De JUN YANG 1 is het 19e door IHC gebouwde schip voor GDC in de afgelopen 40 jaar. Het contract tussen GDC en IHC voor het ontwerp, de bouw en de oplevering van het schip werd getekend op 1 november 2012. De kiel van het schip werd gelegd op 16 januari 2015 op de IHC scheepswerf in Kinderdijk. De aflevering van de JUN YANG 1 staat volgens planning op eind juli 2016.

Banen
De tewaterlating was eerst onzeker vanwege mogelijke acties op de werkvloer. De bonden zagen af van de acties nadat er een afgelopen week alsnog een principeakkoord is bereikt over een sociaal plan. Bij IHC zijn  spanningen op de werkvloer vanwege een aangekondigde reorganisatie. Door bezuinigingen verdwijnen zo’n 500 banen.

IMG_4903 (Medium)

Tewaterlating boot IHC

IMG_4929 (Medium) IMG_4935 (Medium) IMG_4939 (Medium) IMG_4942 (Medium)DCIM100MEDIADJI_0093.JPG