IMG_4374 (Medium)ALBLASSERDAM – Onder de naam ‘Troostdekentje Zuid-Holland-Zuid’ haken sinds kort tientallen vrouwen uit de regio knuffels en dekens voor zieke kinderen. In de afgelopen drie maanden zijn er al zo’n dertig kinderen blij gemaakt met (gratis) gehaakte knuffels en dekens. De oprichters van de haakgroep zijn Hannie Boer uit Alblasserdam en Claudia Borgman uit Dordrecht. Zij kwamen op Facebook met elkaar in contact via een haakgroep uit Almelo en besloten eenzelfde groep te starten in deze regio. Dat blijkt inmiddels een groot succes te zijn. Troostdekentje ZHZ heeft al ruim 170 leden.

“We haken ons rot,” lacht Hannie Boer, die samen met vijf andere ‘haakfanaten’ in haar woning werkt aan een nieuw project. Eens in de zoveel tijd komen de vrouwen bij elkaar om met elkaar te haken. Op tafel liggen kleurige knuffels, een paar dekens en een aantal bollen wol. Boer: “We gebruiken alleen Saskiawol van de Wibra. Dat is super goedkoop en pluist niet.”

Drie weken
Een troostdekentje haken duurt ongeveer drie weken. “Ik heb er pas één in twee weken gemaakt, maar toen had ik wel zere armen. Voortaan doe ik het weer wat rustiger aan,” vertelt één van de vrouwen.

Zorgenvriendjes
Behalve dekens worden er ook ‘zorgenvriendjes’ gemaakt. Boer vertelt: “We maken zorgenvriendjes voor broertjes en zusjes van zieke kinderen. Een zorgenvriendje is een knuffel met daarin een bek. Kinderen kunnen hun zorgen dan op papier zetten en in die bek doen. Ouders kunnen vervolgens lezen waar hun kind mee zit.”

Kinderen
De haakgroep zet zich in voor kinderen met een handicap en kinderen die langdurig ziek zijn. “Eigenlijk voor elk kind dat niet echt onbezorgd kind kan zijn. Zo hebben we pas een dekentje gemaakt voor baby Mila die met haar heupjes in het gips zit en voor een jongetje dat in korte tijd veel dierbaren heeft verloren. Ook voor kinderen met ADHD of autisme haken we leuke knuffels en dekens,” vertelt Hannie.

Voeldeken
De Alblasserdamse vervolgt: “We krijgen ook wel bijzondere verzoeken. Zo hebben we pas een ‘voeldeken’ gemaakt voor een bijna blind meisje van vier jaar. Aan die deken zitten onder meer kraaltjes en structuren, zodat ze daar aan kan voelen en mee kan spelen.”

Kosteloos
De knuffels en dekens worden kosteloos gehaakt en bezorgd. Boer: “We haken belangeloos een fleurig, schattig of stoer dekentje of een knuffel voor deze kinderen, in de hoop dat het hen troost biedt. Aan een troostdekentje zit geen leeftijd verbonden. Wie een kind heeft of kent dat een dekentje of knuffel kan gebruiken, kan per mail contact opnemen via hettroostdekentjezhz@gmail.com.”

Geld en wol
Om het project verder uit te laten groeien en nog meer kinderen blij te maken, zijn donaties in de vorm van wol of geld meer dan welkom. Contact hierover kan via bovengenoemd e-mailadres. Wie mee wil haken voor zieke kinderen, kan zich via deze Facebookpagina aanmelden.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_4374 (Medium)

IMG_4383 (Medium)