Sabottage IHC (Medium)KINDERDIJK – Bij de scheepswerf in Kinderdijk van maritiem concern IHC is geprobeerd de tewaterlating van een schip te saboteren. Een bout van het mechanisme dat een schip als laatste tegenhoudt voordat het te water gaat, was voor 70 procent tot 80 procent doorgeslepen. Dat zei CNV-bestuurder Piet Verburg na berichtgeving door het AD.

De sabotagepoging, die door het bedrijf werd ontdekt, had het schip bij de tewaterlating uit balans kunnen brengen en mogelijk een gevaarlijke situatie kunnen opleveren voor de betrokken werknemers. De tewaterlating van de sleephopperzuiger, die is gebouwd voor het Chinese baggerbedrijf Guangzhou Dredging Company, staat gepland voor volgende week zaterdag.

Het incident kwam donderdagavond ter sprake op een bijeenkomst van de vakbonden met werknemers van IHC, dat in juni een grote reorganisatie aankondigde. Het bedrijf wil 487 van de circa 3000 werknemers ontslaan.

Tijdens de bijeenkomst donderdagavond in Papendrecht werd met zo’n 360 werknemers gesproken. “We hebben besloten om een actiecomité te vormen en over te gaan tot het actietraject. 99 procent van de aanwezigen was het hiermee eens. We gaan nadenken over ludieke acties en over werkstakingen, want we zijn verschrikkelijk boos. De aanvang van deze reorganisatie – het zomaar ‘kaasschaven’- is namelijk niet goed gevallen. Daar begrijpen we helemaal geen reet van,” vertelt Ruud van den Bergh, bestuurder / onderhandelaar van FNV Metaal.

“Wij gaan dus voor het actietraject en zullen de werkgever leren dat deze onderneming is groot gemaakt door IHC’ers en dat deze IHC’ers willen vechten voor een goede behandeling en een goed gesprek,” besluit Van den Bergh.

Sabottage IHC (Medium)