fietsverlichting-fotoNIEUW-LEKKERLAND – De politie heeft maandagochtend 7 december 2015 drie scholieren bekeurd voor het niet voeren van fietsverlichting. De drie reden over de dijk tussen Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. “Het is levensgevaarlijk. Zeker met de werkzaamheden langs de dijk,” stelt wijkagent Eswin Otte van Molenwaard. In de afgelopen week kregen zo’n twintig andere fietsers ook al een prent, omdat zij de verlichting op de fiets niet aan hadden staan. Het ging daarbij behalve schoolgaande jeugd, ook om enkele volwassenen.

Agent Otte hangt deze week bij de aanlegsteiger van het pontje dat tussen Nieuw-Lekkerland en Lekkerkerk vaart een waarschuwingsbericht op. “De komende tijd wordt er weer volop gecontroleerd. De boete bedraagt 55 euro (exclusief administratiekosten) voor mensen die zestien jaar en ouder zijn. Voor mensen onder de zestien is de boete de helft. Dat is zonde van de centen,” vertelt Otte.

Het is volgens de wijkagent niet alleen een taak voor de fietsers zelf, maar in het geval van de scholieren ook een taak voor de ouders om er op toe te zien dat de kinderen de juiste verlichting op hun fiets hebben. “Ik vind dat ouders die verantwoording moeten nemen. Het gaat om de veiligheid van hun kinderen. Ook het dragen van fluoriderende hesjes raad ik aan. Het is misschien niet zo stoer, maar het gaat hier om de zichtbaarheid en veiligheid van kwetsbare fietsers.”

De regels over het voeren van de juiste fietsverlichting zijn hier te vinden.

fietsverlichting-foto (Medium)