IMG_3357 (Medium)ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft maandag 30 november 2015 een bezoek gebracht aan mevrouw C. F. (Cornelia Frederika) Groeneveld – Van den Akker in Waardeburgh Zorgcentrum De Waard in Alblasserdam. Groeneveld werd afgelopen zondag 106 jaar oud en is daarmee de oudste inwoner van het dorp. Paans feliciteerde de jarige en overhandigde twee boeken over winkels en bedrijven in Alblasserdam. “Prachtig!,” reageerde Groeneveld die bij haar zoon ruim duizend boeken heeft staan.

Verzet
Corrie Groeneveld werd 106 jaar geleden in Rotterdam geboren. Ze groeide als jongste kind uit een groot gezin (haar moeder was 48 toen Corrie werd geboren) op in de Havenstad en werkte vanaf haar zeventiende tot haar dertigste bij de Vakvereniging aan de Maasstraat. Zij kwam daar naar eigen zeggen op voor ‘Jan met de pet’. Daarnaast was zij tijdens de oorlog actief in het verzet. Een dag voordat zij gefusilleerd zou worden, werd de gevangenis waar zij vastzat, gebombardeerd. De deuren gingen open en Groeneveld wist te ontsnappen.

Oplossing
Mede door de huidige wereldwijde spanningen, denkt Groeneveld vaak terug aan de Tweede Wereldoorlog en de dingen die zij heeft gezien en meegemaakt. Ook is zij bijna dagelijks bezig met het bedenken van oplossingen voor de problemen: “Ik wou dat ik een oplossing had.”

Vis
Tot tweeënhalf jaar geleden woonde mevrouw Groeneveld in haar geboortestad Rotterdam. Na een beroerte en een darmbloeding kwam zij in de zorgcentrum De Waard in Alblasserdam terecht. Ze woont daar naar tevredenheid. En hoe de Alblasserdamse zo oud is geworden? “Gewoon blijven ademen,” lacht Groenendijk. Ze vervolgt op serieuzere toon: “Ik heb nooit gerookt en nooit alcohol gedronken. Verder at ik vaak vis. Misschien dat dat heeft geholpen.” Als levensles heeft Groenendijk de tip om met een goed humeur belangstelling voor alles en iedereen te hebben.

Minister
Groeneveld kreeg samen met haar, inmiddels overleden, man, één zoon. Verder heeft zij drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De Alblasserdamse brengt de dag door met het luisteren naar muziek en voorleesboeken. Verder kijkt zij televisie en volgt de politiek op de voet. Lezen gaat niet meer: “Mijn ogen zijn slecht en daar is niets meer aan te doen. Ik las altijd graag en veel. Bij mijn zoon staan zeker duizend boeken van me opgeslagen. De politiek volg ik nog altijd graag.”

Volgend jaar
Na een uur durend gesprek met de burgemeester werd het tijd voor afscheid: “Misschien wel tot volgend jaar,” lachte Groeneveld terwijl burgemeester Paans haar de hand drukte en bedankte voor de verhalen en de gastvrijheid. “Ik hoop het,” antwoordde Paans.

IMG_3248 (Medium)

IMG_3267 (Medium)

IMG_3308 (Medium)

IMG_3361 (Medium)

IMG_3357 (Medium)