IMG_9229 (Kopie)ALBLASSERDAM  / KINDERDIJK – “Het is een ambitieus plan, maar die voetgangerstunnel door de dijk in Kinderdijk gaat er komen,” zo stelde directeur Cees van der Vlist van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) dinsdagavond bij de raadscommissievergadering in Alblasserdam. Er werd tijdens de vergadering onder meer gesproken over de toekomst van het werelderfgoed Kinderdijk en de financiering. De SWEK verwacht dat de toeristenstroom in Kinderdijk blijft toenemen en dat er in 2025 zo’n 600.000 toeristen per jaar de molens bezoeken.

Ambitieus
“In Kinderdijk maakt men zich daarom zorgen over de passagiers die vanuit de boten de dijk over willen steken. Vanuit de buurtbewoners is een wel heel ambitieus plan gekomen om een voetgangerstunnel door de dijk te maken. Dwars door de primaire waterkering,” vertelde Van der Vlist.

Oogjes
Er zijn inmiddels al gesprekken met de heemraden geweest: “Daar werd gevraagd of het technisch mogelijk is. Dat is het geval. De tweede belangrijkste vraag van het waterschap is wie het gaat betalen. En op het moment dat je dan zegt ‘jullie hoeven niets te betalen’ worden de oogjes al iets minder benauwd.”

Read my lips
Hoewel het plan dan misschien wat ambitieus is, is het, wat de SWEK-directeur betreft, zeker niet té ambitieus. “Read my lips: Die tunnel door de dijk komt er. Ik schat in dat als we zo’n vijf of tien jaar verder zijn, de bootpassagiers veilig onder de dijk door kunnen lopen. Ik hoop zelfs dat het nog eerder kan. Al was het maar om als ‘showcase’ te gebruiken voor de wereldtentoonstellingen in Rotterdam in 2025.”

Geld
De totale investering in de gebiedsontwikkeling in Kinderdijk bedraagt 6,7 miljoen euro. Van dat bedrag wordt 4,9 miljoen gedekt door de provincie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het bedrijfsleven. De resterende 1,8 miljoen moet via de gemeenten Alblasserdam (400.000) en Molenwaard (600.000) en een lening van de SWEK bij de Waterschapsbank bij elkaar komen. Onder meer de entree van het molengebied wordt grondig aangepakt.

Zondagsrust
Dinsdagavond lieten diverse partijen weten nog wel wat vraagtekens te hebben bij het voorstel. Zo was de SGP bang dat de zondagsrust in het geding zou komen en vond het CDA een kapitaallast van 20.000 euro per jaar en dat veertig jaar lang wel erg veel geld. Verder gaven diverse partijen aan dat zij zorgen hebben over het toenemende aantal verkeersdeelnemers op de dijk in Alblasserdam en Kinderdijk. Beloofd werd dat ook daar goed naar gekeken wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om de toeristen per bus naar het Zuiderstek in Alblasserdam te laten komen en daarvandaan over het water naar Kinderdijk te vervoeren. Hetzij via de rivier de Noord, hetzij via de Alblas.

Voorstel
De Alblasserdamse gemeenteraad beslist volgende week dinsdag of er ingestemd wordt met het collegevoorstel (klik om te downloaden) om 400.000 euro investeringskrediet beschikbaar te stellen aan de SWEK en of er 37.500 euro aan cofinanciering wordt toegekend voor de Waterbussteiger en de steiger bij de molen Blokkerse wip.

Tekst en foto: Peter Stam.

IMG_9229 (Kopie)