affakkelen moerdijkALBLASSERDAM – Vanuit Alblasserdam en omgeving is sinds woensdagavond 11 november 2015 een felle, rode gloed zichtbaar. Onder meer op de sociale media vragen inwoners zich af waar dit vandaan komt en wat er in brand staat. De brandweer van Midden- en West-Brabant laat via Twitter weten dat de gloed wordt veroorzaakt door het affakkelen bij Shell in Moerdijk. De gloed is volgens de brandweer tot veertig kilometer ver te zien.

Voorafgaand aan het affakkelen ontstond een kleine brand in de compressorruimte van het bedrijf. Dit brandje was uiteindelijk snel onder controle. Tijdens de brand werd de fabriek stilgelegd. Alle stoffen die nog in het proces zaten, kunnen niet meer worden gebruikt en worden daarom via de fakkel opgestookt.

Affakkelen is in Nederland en Europa in principe verboden vanwege de luchtverontreiniging die het met zich meebrengt. In het geval van Shell, en enkele andere bedrijven, is het echter te gevaarlijk en onpraktisch om het vrijgekomen gas op een andere manier te verwijderen.

De brandweer laat weten dat het affakkelen nog de hele nacht zal gaan duren en dat dit mogelijk niet alleen met de ogen, maar ook met de neus waarneembaar is.

Foto: Adriaan Eijkelenboom.

affakkelen moerdijk