luchtalarm sirene sirenetest (2)ALBLASSERDAM – Het luchtalarm dat maandag 2 november 2015 om exact 12.00 uur getest zou worden in Alblasserdam en omgeving, was door een technische storing acht minuten later te horen dan gepland. De brandweer laat weten dat dat storing inmiddels is opgelost. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt in het kader van rampenbestrijding de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden.

Als de sirenes meerdere malen achter te horen zijn, is er sprake van alarm. Het advies is dat om naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en de radio of tv aan te zetten op de regionale rampenzender.

De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid.

De brandweer adviseert mensen om elke maand, met de sirenetest als geheugensteun, rookmelders in huis te testen.

Op een aantal plekken in Nederland gingen maandag 2 november 2015 geen sirenes af, omdat dit te confronterend zou zijn voor de vluchtelingen. “In Alblasserdam zijn de vluchtelingen vooraf geïnformeerd over maandelijkse oefensignaal. #geenprobleem #samendoen,” zo laat burgemeester Jaap Paans via Twitter weten.

luchtalarm sirene sirenetest (2)