Meester Willem OBS Het PaletALBLASSERDAM – Een half jaar lang zo veel mogelijk lege huishoudmiddelen inzamelen heeft zich geloond voor openbare basisschool Het Palet in Alblasserdam. De school is namelijk derde geworden bij de Frisse Lucht Wedstrijd! Daarmee heeft de school 250 euro gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door Ambi Pur en TerraCycle en was een wedstrijd voor alle teams van de Huishoud Brigade, een speciaal recycling programma naar initiatief van beide bedrijven. Voor elk huishoudmiddel die de school opstuurt, ontvangt het een financiële bijdrage waarmee een goed doel van eigen keuze kan worden gesteund.

Meester Willem
Naast het inzamelen van lege huishoudmiddelen, zamelen de leerlingen ook pennen en, snoepverpakkingen in via respectievelijk de BIC Schrijfwaren Brigade en de Fruittella Snoep Brigade van TerraCycle. Frituurvet, batterijen, textiel, metaal, papier en plastic zijn nog meer voorbeelden van wat er allemaal  op de zeer duurzame basisschool Het Palet wordt ingezameld. “Het inzamelen van alle producten loopt op rolletjes. Voor iedereen is duidelijk waar wat in moet. Dit hebben we te danken aan meester Willem en we vinden het ook super goed wat hij doet!,” vertelt initiatiefneemster Sascha ten Brink.

Nieuwsbrief
Om de inzameling onder de aandacht te brengen wordt er met de kinderen over gepraat en lezen ouders in de nieuwsbrief over de inzameling. Daarnaast hangen er door de school posters, worden er regelmatig flyers verspreid en doet ook mond tot mond reclame het goed.

Tablets
Sascha ten Brink: “Er wordt vooral positief gereageerd op de inzamelingen. Niet alleen de leerlingen zamelen in, maar ook ouders, familie en buurtgenoten. Daarnaast zamel ik ook thuis voor de school in.” Al het ‘afval’ kan op verschillende punten binnen de school en op de schoolpleinen ingeleverd worden. “Het inzamelen doen we natuurlijk voor een beter milieu, maar we willen ook leuke materialen kopen voor de leerlingen. Op dit moment sparen we voor tablets.”

Huishoud Brigade
De Huishoud Brigade is een gezamenlijk initiatief van Ambi Pur en TerraCycle. Hiermee sluit het programma aan bij een reeks recycleprogramma’s die TerraCycle wereldwijd biedt. Dit programma maakt het mogelijk om verpakkingen van huishoudmiddelen te recyclen en bovendien iets te schenken aan een zelfgekozen goed doel. Inmiddels zijn er verspreid over heel Nederland teams actief die op deze manier een concrete bijdrage leveren aan het milieu en de maatschappij. Alle ingezamelde verpakkingen van huishoudmiddelen worden op innovatieve wijze verwerkt tot nieuwe duurzame grondstoffen en producten.

Meester Willem bij de inzamelbak.

Meester Willem bij de inzamelbak.