opvang©ceesvdwal_3 (Medium)ALBLASSERDAM – In de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam zitten sinds woensdagavond 14 oktober 2105 geen 35, maar 39 vluchtelingen. Eerder werd vanuit de gemeente gemeld dat er twintig tot maximaal 35 personen voor een peride van vier weken opgevangen zouden worden. “Het blijkt nu dat het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) kinderen onder een bepaalde leeftijd niet eerder heeft geregistreerd. Dat was ons niet verteld. Bij aankomst van de bus woensdagavond bij onze opvanglocatie bleek dat naast de 35 vluchtelingen nog vier jonge kinderen in de bus zaten. Ook voor de burgemeester was dat een enorme verrassing,” vertelt een woordvoerster van de gemeente.

De zegsvrouw vervolgt: “Dat maakt dat er nu 35 geregistreerde mannen en vrouwen plus vier niet geregistreerde peuters zijn. In het totaal zijn er acht kinderen in deze groep: vier tieners en vier peuters. Uit menselijk oogpunt heeft de burgemeester ervoor gekozen de niet geregistreerde kleine kinderen bij hun wel geregistreerde moeders op te vangen.”

Hechte groep
Van de 39 vluchtelingen hoeft niemand weg uit Alblasserdam. “Meteen bij binnenkomst was duidelijk dat de samenstelling van deze groep hecht is. Dan ga je ze niet uit elkaar halen,” aldus de woordvoerster.

Syrië
De meerderheid van de in Alblasserdam opgevangen vluchtelingen komt uit Syrië. Een aantal komt uit Irak en negen mensen zijn ‘stateloos’. Dat laatste houdt in dat van hen niet vastgesteld kan worden welke nationaliteit zij hebben, omdat zij geen paspoort bij zich hadden.

Steun
De gezamenlijke kerken van Alblasserdam laten in een persbericht weten de opvang in het dorp te steunen. “De kerken in Alblasserdam staan van harte achter het besluit van de gemeente Alblasserdam om deze opvang mogelijk te maken. Wij willen de vluchtelingen graag een warm welkom geven in ons dorp. We hopen dat ze hier de komende weken de gelegenheid zullen hebben om tot rust te komen. Vanuit onze gemeenschappen zullen we er alles aan doen om, waar nodig, een helpende hand toe te steken en een luisterend oor te bieden. We zien dat als onze bijbelse opdracht. Komende zondag zal hierover in de diverse kerken ook een ‘kanselboodschap’ worden voorgelezen en zal er voor de vluchtelingen en allen die bij de opvang en begeleiding betrokken zijn worden gebeden,” zo laat dominee Hans van Walsum namens de gezamenlijke kerken weten.

Foto: Cees van der Wal.

opvang©ceesvdwal_3 (Medium)