20151007_215821 (Medium)ALBLASSERDAM – Schietvereniging Wilhelm Tell mag in ieder geval de komende vier weken geen gebruik meer maken van de voormalige Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam in verband met de opvang van 20 tot 35 vluchtelingen. Dat heeft de gemeente deze week aan de club meegedeeld. Woensdag arriveren (vooral Syrische) vluchtelingen bij de school. Zij zullen daar voor minimaal vier weken op de benedenverdieping worden opgevangen.

Geen leuke combi
Om de leden van de schietvereniging tijdens die opvang op de zolder van de school te laten schieten, vindt de gemeente Alblasserdam geen goed plan. “Gaan schieten in een pand waar vluchtelingen zitten, lijkt me geen leuke combi. Dat kan natuurlijk niet,” stelt woordvoerster Monique Boer van de gemeente Alblasserdam.

90 jaar
De schietvereniging, die afgelopen week haar negentigjarig bestaan vierde, is sinds 1966 gevestigd op de zolder van de school. Iedere woensdag komen de leden naar de club om vanaf de schietbanen te schieten op schietschijven.

Kunstenaars
Ook de kunstenaars Teus van Kooten en Raymond Koop en die nu anti-kraak in de school gevestigd zijn, lopen kans om op zoek te moeten naar een ander onderkomen. “De kunstenaars kunnen niet blijven als de vluchtelingen komen en zullen dus gedurende opvangperiode ergens anders naartoe moeten,” zo liet een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam maandag weten. Een dag later stelde de burgemeester dat alsnog wordt geprobeerd om de kunstenaars in de school te houden en hun ruimte af te scheiden van de rest van het schoolgebouw.

Protest
Kunstenaar Van Kooten laat weten niet van plan te zijn om te vertrekken: “Ik kan in zo’n korte tijd nooit een ander geschikt pand krijgen en ik kan toch niet even al mijn spulletjes in mijn achterzak steken? Als ik echt weg moet, ga ik uit protest op het schoolplein zitten.”

Mooie plannen
Verder laat Van Kooten weten twijfels te hebben over de door de gemeente gestelde termijn van vier weken. “Die termijn gaat natuurlijk verlengd worden. Het gaat veel langer duren dan vier weken. Dat terwijl en zulke mooie plannen liggen voor het pand.”

Participand
Het is namelijk de bedoeling dat de oude school het ‘Participand’ (ja, met een D) gaat heten. In dit pand zullen zich dan kleine ondernemers vestigen. De huur gaat zo’n 250 euro per lokaal per maand kosten. “Zo komt er een barbier. Verder komt er een zorginstelling. Een groep mensen zal zich beschikbaar stellen om ramen te zemen en klusjes te doen bij ouderen. Daarnaast is het de bedoeling dat er e-cars komen om ouderen thuis op te halen en naar het Makado te vervoeren. Deze plannetjes, waar we al drie jaar mee bezig zijn, worden nu overwalst. We kunnen het pand opofferen aan vluchtelingen die na 500 kilometer vluchten ook al veilig waren, maar nog 2500 kilometer verder zijn gereisd. Natuurlijk moeten die mensen geholpen worden, maar ik zie veel meer in opvang in hun eigen regio,” stelt Van Kooten.

Vier weken
De gemeentewoordvoerster laat weten dat de plannen voor het Participand nog in ontwikkeling zijn en met deze beslissing iets uitgesteld worden. Wanneer beslist wordt of de termijn van vier weken vluchtelingenopvang inderdaad wordt uitgebreid, is nog onduidelijk. “Dat zien we dan wel weer. Voorlopig gaan wij gewoon uit van die vier weken waarvoor een aanvraag is gedaan.”

Gemeenteraad
Het plan voor het Participand moet overigens eerst nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd, voordat er gestart kan worden met de uitvoering. De verwachting is dat het voorstel op korte termijn in de raad wordt besproken.

20151007_215821 (Medium)