IMG_8985 (Medium)KINDERDIJK – Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA heeft deze week een bezoek gebracht aan Kinderdijk en Alblasserdam, om daar te praten over water in de regio en het zogenoemde ‘deltaprogramma’. Geurts werd op het gemeentehuis van Alblasserdam ontvangen door wethouder Arjan Kraijo en vertegenwoordigers van CDA Alblasserdam en Molenwaard . Vervolgens ging de reis naar het projectbureau van de dijkverbreding KiS ( Kinderdijk- Schoonhovenseveer) in Groot-Ammers.

Magnetische velden
Er werd onderweg nog gesproken met een ongeruste burger over de invloed op de gezondheid van de magnetische velden van de hoogspanningsleiding boven de Marslaan in Nieuw-Lekkerland. Na de presentie van de omgevingsmanager Max Slimmens van het Waterschap Rivierenland over het dijkverbredingsproject werd een aantal locaties langs de Lekdijk bezocht.

Deltaprogramma
s’ Avond vond in het Wisboomgemaal van de Overwaard in Kinderdijk, met dank aan Cees van de Vlist, directeur van Stichting  Werelderfgoed  Kinderdijk (SWEK), een openbare bijeenkomst plaats over het Deltaprogramma. André Ruikes voorzitter van CDA Alblasserdam heette iedereen welkom en gaf het woord aan de burgemeester van Sliedrecht Bram van Hemmen, die de avond leidde.

 

Hoogwater
Als eerste kwam Jaco Geurts aan het woord over het standpunt van de Tweede Kamer. “Nederland is een laag gelegen land, dat kwetsbaar is voor overstromingen. De overheid wil Nederland nu en in de toekomst beschermen tegen hoogwater en zorgen voor voldoende zoetwater. Daarom maken we plannen in het Deltaprogramma. Daarin werken verschillende overheden en andere organisaties samen. De plannen komen tot stand onder leiding van de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma,” sprak Geurts.

Sluis
Vervolgens gaf Frank Spaargaren toelichting op het plan van de commissie Spaargaren om een sluis te bouwen in de Nieuwe Waterweg, zodat in de toekomst de dijken minder aangepast behoeven te worden. Daarna lichtte heemraad Arie Bassa de taak en de zienswijze van Waterschap Rivierenland toe, waarna over het thema verder levendig werd gediscussieerd onder leiding van burgemeester Bram van Hemmen, die voor de Alblasserwaard het Deltaprogramma in portefeuille heeft.

Hapje
De avond, met meer dan zestig belangstellenden, werd afgesloten met een hapje en een drankje. De organisatie was in handen van CDA-bestuurslid Arie den Boer en de catering werd verzorgd door Elco van den Berg van restaurant de Burgemeester uit Bleskensgraaf en tevens voorzitter van CDA Molenwaard.

Tekst: Arie den Boer. Foto’s: Peter Stam.

IMG_8939 (Medium) IMG_8975 (Medium) IMG_8985 (Medium) IMG_9003 (Medium) IMG_9014 (Medium)

 

Deel dit bericht via...