IMG_7155 (Kopie)ALBLASSERDAM – Een 44-jarige man uit Papendrecht moet voor straf veertien uur werken en 200 euro schadevergoeding betalen, omdat hij op 18 juli 2013 bij het Lammetjeswiel in Alblasserdam een scooter kapot sloeg met een honkbalknuppel. De straf, die donderdag 8 oktober 2015 door de politierechter werd opgelegd, is fors lager dan de eis van de officier van justitie. Die had namelijk een geldboete van duizend euro èn een schadevergoeding van 900 euro geëist. Redenen voor de strafvermindering waren het feit dat de man weinig geld heeft, tobt met zijn gezondheid en de rechter vindt dat de vermeende bedreiging niet bewezen kan worden.

Honkbalknuppel
Volgens justitie heeft E. C. T. zich schuldig gemaakt aan drie strafbare feiten. “U heeft de buddyseat, de kilometerteller en de uitlaat van een scooter vernield met een honkbalknuppel. Verder had u de honkbalknuppel bij u als wapen en ten derde heeft u de eigenaar van de scooter bedreigd. U riep: “Ik heb de scooter al gesloopt met de knuppel. Als de eigenaar nú komt, zal ik hem alleen maar slaan.”

Marokkaan
De Papendrechter stelde dat hij alleen een kilometerteller kapot had geslagen en dat hij niet specifiek één persoon had bedreigd. Aanleiding was het feit dat de zoon van de man was geslagen door iemand die op een blauwe scooter reed. “Een Marokkaan had mijn zoon in zijn nek geslagen. Hij reed op een blauwe scooter met stift op de kappen,” vertelde de man. Toen hij hoorde dat de scooter mogelijk bij het Lammetjeswiel stond, ging hij er op af en nam een honkbalknuppel mee.

Verkeerde scooter
Bij het recreatiegebied stond inderdaad een blauwe scooter waar stift op zat. De man pakte zijn honkbalknuppel en sloeg met kracht in op de scooter. Hij riep vervolgens dat hij op zoek was naar de Marokkaanse eigenaar van de tweewieler en dat diegene nog wel wat kon verwachten. De Nederlandse eigenaar van de scooter, die zich van geen kwaad bewust was, ontkende uit veiligheidsoverwegingen dat het ding van hem was. Nadat de 44-jarige te horen had gekregen dat er geen Marokkaan in de buurt was, vertrok hij weer naar Papendrecht. Daar werd hij door de politie aangehouden.

Mijn kinderen
“U heeft u blijkbaar vergist,” constateerde de rechter. De man antwoordde: “Het ging om precies zo’n scooter. Ik wilde die man duidelijk maken dat ik het niet pik als iemand aan mijn kinderen komt.” De rechter vertelde dat daar in Nederland andere manieren voor zijn. “U had naar de politie kunnen gaan met uw verhaal,” zo hield de rechter de man voor.

Schade
De eigenaar van de scooter zegt voor zeker 350 euro aan materiële schade te hebben geleden. Daarnaast wil de Damdorper een vergoeding van 550 euro aan immateriële schade voor de bedreigingen die aan zijn adres geuit zouden zijn. De Papendrechter vindt dat buiten proportie: “Ik heb met scooters gewerkt. Zo’n teller heb je voor een paar tientjes. En die 550 euro is onzin, want ik heb die man niet bedreigd. Ik zocht die Marokkaan en dat wist hij.”

Geldboete
De officier van justitie vond dat de man veel te ver was gegaan en eiste een geldboete van duizend euro èn een schadevergoeding van 900 euro. De advocaat van de man vond dit een te strenge straf. “Meneer heeft een gezin met kinderen die de nodige bagage hebben. Het gezin leeft van de bijstand. Een geldboete zou enorm zwaar drukken op het hele gezin. Een werkstraf zou misschien wel kunnen, maar dan niet te lang en alleen met aangepast werk. Mijn cliënt heeft namelijk net een herniaoperatie en een maagverkleining achter de rug. ”

Buitengewoon moeilijk
De rechter vond dat de feiten één en twee bewezen konden worden en dat de man daarvoor strafbaar was. Voor de bedreiging was volgens de politierechter te weinig bewijs. “U zei dat u op zoek was naar een Marokkaan en dat was niet de eigenaar van de scooter,” motiveerde de magistraat. Hij vervolge: “Ik vind het buitengewoon moeilijk om een passende straf voor u te vinden. Geld heeft u niet en werken kunt u niet. Ik leg u daarom een werkstraf van 28 uur, waarvan veertien uur voorwaardelijk op. Daarnaast vind ik dat u 200 euro aan de eigenaar van de scooter moet betalen. De rest van de vordering van de benadeelde partij wijs ik af.”

Akkoord
De man zei direct akkoord te gaan met de straf. De officier van justitie deed nog geen afstand van de zaak. Hij beslist binnen twee weken of hij in hoger beroep gaat.

IMG_7155 (Kopie)

IMG_7154 (Kopie)

Deel dit bericht via...