IMG_7151 (Medium)ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse Reddingsbrigade (ARB) wordt niet opgeheven. Er hebben zich voldoende mensen aangemeld die instructeur willen worden bij de club. Even leek het er op dat de 58 jaar oude brigade het hoofd niet langer boven water kon houden, door een aanhoudend tekort aan vrijwilligers. “Als deze situatie voortduurt dan ziet het bestuur zich genoodzaakt om de vereniging op te heffen. Het bestuur kan op deze manier geen uitvoering meer geven aan de doelen waarvoor de brigade in 1957 is opgericht,” zo klonk de noodoproep van de ARB afgelopen zomer op deze website.

Tien
Er waren minimaal zes nieuwe instructeurs nodig. Inmiddels hebben tien mensen zich aangemeld en is de club van de ondergang gered.

Aftrap
Afgelopen week oefenden de instructeurs in opleiding in zwembad Blokweer in Alblasserdam. De oefening gold als officiële aftrap van de opleiding. De nieuwe instructeurs gaan hun EHBO-diploma halen en krijgen les in reddend zwemmen. Inmiddels geven zij al, onder begeleiding, les. Over ongeveer twee jaar hebben de vrijwilligers hun opleiding afgerond en mogen zij zelfstandig lesgeven.

Oefening
Tijdens de oefening kregen de ‘nieuwelingen’ de opdracht om een groep mensen zo snel en veilig mogelijk uit het water te halen. Vervolgens werd de oefening omgedraaid en haalden de ervaren instructeurs de ‘nieuwelingen’ uit het water. Daarna werd besproken wat goed ging en wat er beter zou kunnen. Eén van de trucs die aangeleerd werd, was gebruik te maken van materialen die al in het water aanwezig waren, zoals kaplaarzen en een luchtband.

Verdrinkingsdood
De Alblasserdamse Reddingsbrigade is 16 oktober 1957 opgericht en aangesloten bij Reddingsbrigades Nederland. De Alblasserdamse brigade heeft zo’n 130 leden. Het oudste lid is tachtig jaar en het jongste is zes jaar. Het belangrijkste doel is het bestrijden van de verdrinkingsdood. Dat doet de ARB door kinderen te leren hoe zij zichzelf kunnen redden, te leren hoe zij anderen kunnen redden en aan te leren hoe zij anderen kunnen leren mensen te redden. In ons waterrijke land raken jaarlijks naar schatting 5.000 mensen ongewild te water en dit leidt in tientallen gevallen tot overlijden.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_7002 (Medium) IMG_7012 (Medium) IMG_7031 (Medium) IMG_7043 (Medium) IMG_7054 (Medium) IMG_7072 (Medium) IMG_7074 (Medium) IMG_7078 (Medium) IMG_7096 (Medium) IMG_7105 (Medium) IMG_7108 (Medium) IMG_7151 (Medium) IMG_7217 (Medium) IMG_7224 (Medium)