Lesbos (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – Een groep Nieuw-Lekkerlanders gaat van 26 oktober tot 30 oktober 2015 hulpverlenen aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. De actie ‘Noodhulp Missie Lesbos’ wordt georganiseerd vanuit de Dorpskerk aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland. “De noodhulp bestaat uit pakketjes uitdelen met energierijke etenswaren, een flesje water en een deken. Dit zijn de eerste levensbehoeften. Hiermee kunnen de vluchtelingen hun tocht, te voet, verder afleggen naar een opvanglocatie op het eiland. Ook zullen er bijbels uitgedeeld worden,” aldus André Stam van de organisatie.

Zeventig kilometer lopen
De hulp is volgens André hard nodig. Hij vertelt: “Tussen de aankomst op het strand op Lesbos en de eerste opvang/inschrijflocatie zit ongeveer zeventig kilometer. Deze mensen moeten die afstand, zonder iets bij zich te hebben, te voet afleggen. Wij willen daar zijn om mensen te ondersteunen met de eerste basisbehoeften. De noodhulp op locatie wordt uitgevoerd in samenwerking met Operatie Mobilisatie.”

Hulpgoederen welkom
Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober worden in Nieuw-Lekkerland spullen ingezameld voor de vluchtelingen. Dit gebeurt bij de loods van J. de Lange aan de Veenweideweg. Vrijdag zijn giften welkom tussen 18.00 en 22.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur. “Wat we nodig hebben is het volgende: Regenponcho’s, petten (neutraal), douchegel (mini), scheermesjes, knuffels, kleurpotloden, bellenblaas, tandenborstels, tandpasta, paracetamol, betadine, slaapzakken, zeep, shampoo (mini), handdoeken, dekens, kleden, knuffels, lange joggingbroeken (dames en heren), truien (hoog sluitend), kinderkleding (lange mouwen), babykleding, draagdoeken voor baby’s, schoenen (dicht model),” somt André op.

Vrachtwagen vol
Na het inzamelactie worden alle goederen ingeladen in een gesponsorde vrachtwagen. Er kunnen in het totaal 56 pallets met spullen mee. Vervolgens vertrekken twee chauffeurs naar het Griekse eiland om de hulpgoederen te bezorgen. Zodra zij daar zijn aankomen, komen zestien vrijwilligers vanuit Nieuw-Lekkerland per vliegtuig naar het eiland om noodhulp te bieden.

Gebed
Op 10 oktober komen de gemeenteleden bij elkaar om in de Dorpskerk stil te staan bij de schrijnende situatie van de onophoudelijke stroom vluchtelingen die Europa probeert te bereiken. Dominee Gouda deelt een aantal korte overdenkingen met de aanwezigen. Ook is er deze avond iemand die de grote noodhulpactie op Lesbos vanaf het begin heeft meegemaakt. Verder wordt de avond ingevuld met muziek, samenzang en gebed. Iedereen is van harte welkom.

Geld
Tot slot heeft de Lekkerlandse groep geld nodig. “Naast gebed en hulpgoederen zijn we afhankelijk van financiële bijdrages. Mensen kunnen geld storten op het rekeningnummer NL06RABO0126918724 o.v.v. Missie Lesbos t.n.v. Diakonie HgNll,” besluit André.

Foto: Peter Stam.

Lesbos (Medium)