IMG_8771 (Medium)ALBLASSERDAM – Onder een stralende herfstzon hebben afgelopen zaterdag 3 oktober 2015 ruim negentig fietsers hun fiets laten nakijken op verlichting, afstelling van de remmen, de bel en andere zaken. De Fietsersbond Drechtsteden had met dit doel bij de ingang van het winkelcentrum Makado aan het Wilgenplein in Alblasserdam aan het eind van de ‘Rode Loper’ een grote partytent geplaatst waar jong en oud terecht kon.

Vrijwilligers
Tien vrijwilligers en technici van de Bond waren de hele dag door vrijwel constant in de weer om waar nodig reparaties en aanpassingen aan de trouwe tweewielers te verrichten. Dit gebeurde aan de hand van een lijst zodat alle belangrijke fietsonderdelen onder de aandacht van de keurmeesters kwamen.

Bandenspanning
Allereerst werd het framenummer genoteerd voor de eigenaar. Mocht de fiets onverhoopt worden ontvreemd dan is die informatie belangrijk voor de aangifte. Wat vooral opviel was bij velen de te lage druk van de bandenspanning bij veel fietsen. Dat is niet alleen oncomfortabel fietsen maar versnelt vanzelfsprekend ook de slijtage van de band.

Batterijen
Ook zijn weer veel lege en lekkende batterijen in de verlichting gratis vervangen. Soms moest een compleet achterlicht of koplamp op de fiets worden geschroefd. Dat gebeurde tegen kostprijs.

Geen slechte indruk
“Toch maakten de Alblasserdamse fietsen die werden nagekeken kwalitatief gezien zeker geen slechte indruk in vergelijking met soortgelijke fietschecks in de andere Drechtsteden. Dat heeft wellicht te maken met de goede service van de vakhandel ter plaatse,” aldus een woordvoerder van de bond.

Meer fietsen
De woordvoerder vervolgt: “Uit het grote aantal geparkeerde fietsen langs de Rode Loper op het Wilgenplein kon worden afgeleid dat steeds meer inwoners de auto laten staan en de fiets pakken als ze de boodschappen gaan halen bij de supermarkten en andere aankopen doen. Dat is niet alleen beter in het kader van de duurzaamheid maar onderzoek wijst ook uit dat fietsende klanten relatief vaker komen en per saldo zeker dan net zo veel besteden als klanten die met de auto komen.”

Fietsersbond
De Fietsersbond maakt zich sterk voor betere mogelijkheden om te fietsen, zoals fietspaden, fietsroutes, fietsrouteplanner en allerlei fietsvoorzieningen. Naamsbekendheid, informatieverstrekking en ledenwerving horen daar ook bij. Deze actie was daar een uiting van.

Tekst: Henk Rotteveel. Foto’s: Peter Stam. Meer foto’s zijn te vinden op deze Facebookpagina.

IMG_8771 (Medium)

IMG_8749 (Medium) IMG_8753 (Medium) IMG_8758 (Medium)