7 (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – Dertien personen uit onder meer Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland doen op zaterdag 10 oktober 2015, onder de naam ‘Shae en Luna SugarFriends’ mee aan de DiaBeatit Run. De renners trotseren die dag de Euromast en lopen vervolgens in estafette de dubbele marathon (84 kilometer) van Rotterdam naar Amsterdam. De opbrengst van het hardloopevenement gaat naar het Diabetes Fonds.

Eén runner start zaterdag 10 oktober onderaan de Euromast om na niet minder dan 589 traptreden zijn of haar teamgenoten boven in de mast op te halen. Vervolgens leggen de teams een parcours af dat dwars door het Groene Hart gaat om na 84 km te worden onthaald bij het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Het Diabetes Fonds
De opbrengst van de DiaBeatit Run gaat naar het Diabetes Fonds voor wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes. Onderzoek brengt de toekomst sneller dichterbij. Een toekomst met betere behandelingen voor diabetes, zoals niet meer hoeven prikken en spuiten. Een toekomst met vrijheid, zonder angst voor nare gevolgen van diabetes.

Sponsoren
Er zijn nog veel sponsoren nodig, want hoe meer geld er wordt opgehaald hoe meer onderzoek er gedaan kan worden door het Diabetes Fonds naar genezing van Diabetes Type 1, zodat Luna, Shae en één miljoen andere mensen met diabetes weer een onbezorgd leven kunnen leiden. Sponsoren kan via deze link.

Het team
Het team bestaat uit de runners Stefan van Aarle uit Nieuw-Lekkerland, Sandra Brouwer uit Strijen, Simone Moret uit Nieuw-Lekkerland, Hans van der Linden uit Alblasserdam, Patricia Rijkens, Raymond Ros uit Rotterdam, Judith Maduro uit Spijkenisse, Joost van de Berg uit Nieuw-Lekkerland, Rob Kesting uit Nieuw-Lekkerland. De begeleiders zijn Joyce van der Linden uit  Nieuw-Lekkerland, Joyce Bouter uit  Nieuw-Lekkerland, Daniel Bouter uit  Nieuw-Lekkerland, Monique Bijl uit Rotterdam.

Hoofdpersonen in het verhaal zijn Luna van Aarle (10) uit Nieuw-Lekkerland en Shae Schults (11) uit Strijen, die beiden diabetes hebben.

Eind 2013 staat het leven van twee gezinnen compleet op zijn kop. Bij Luna uit Nieuw-Lekkerland en Shae uit Strijen wordt de diagnose ‘Diabetes Type 1’ vastgesteld. Dit verandert hun leven ingrijpend. Diabetes type 1 houdt in dat de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt doordat het afweersysteem de cellen die insuline produceren uitschakelt. Daarom is het nodig om bij alles wat er gegeten wordt zelf door middel van een insulinespuit of pomp insuline toe te dienen.

Klik
De weken na de diagnose staan vooral in het teken van ziekenhuisbezoeken, leren insuline spuiten, bloedwaarden controleren en het leren berekenen van koolhydraten in voeding. Tijdens een van deze bezoeken aan het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht zaten Luna en Shae samen op gesprek bij de diabetesverpleegkundige. Het klikte tussen de meiden en tussen de moeders en telefoonnummers werden uitgewisseld.

Team
Via Facebook hoorde Sandra Brouwer, de moeder van Shae, dat er op 11 oktober 2014 een Diabeat it Run werd georganiseerd. Samen met Joyce Bouter, moeder van Luna, probeerden ze een team samen te stellen. Na wat rondbellen bij familie en vrienden lukte dat vrij snel. Inmiddels ligt de eerste succesvolle deelname aan de run achter de rug en maakt het team zich op voor de ronde van 2015.

7 (Medium)