f22 (Medium)ALBLASSERDAM – Het bulderende geluid dat vrijdagmiddag in Alblasserdam en op veel andere plaatsen in het land te horen was, werd veroorzaakt door vier F22-straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht. De F-22 is het modernste gevechtsvliegtuig waarover de Verenigde Staten beschikken. De toestellen zijn moeilijk te detecteren door de radar en waren ook vrijdagmiddag niet zichtbaar op de vliegradar.

Veel Alblasserdammers vroegen zich op Twitter en Facebook af wie of wat het geluid veroorzaakte. Bij de milieudienst kwamen bijna dertig klachten binnen over het zware geluid.

Luitenant-Kolonel Jos van der Leij laat aan Alblasserdamsnieuws.nl weten dat het een oefening betrof. “Navraag leert mij dat het van west naar oost overvliegende vliegtuigen voor een oefening in Duitsland geweest moeten zijn,” aldus Van der Leij.

f22 (Medium)