Alfabetisering-®ceesvdwal (Medium)ALBLASSERDAM – Vijf medewerkers van het bedrijf Maat uit Alblasserdam hebben donderdag 10 september 2015 voorgelezen in de groepen één tot en met vier op basisschool ‘t Nokkenwiel. De activiteit werd georganiseerd in het het kader van de Week van de Alfabetisering die deze week in Nederland wordt gehouden.

 

Tijdens de Week van de Alfabetisering staat met name het belang van voorlezen door vaders centraal. De wethouders van onderwijs en economie in de zes Drechtsteden (Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht) hebben de actie een boost gegeven door in hun gemeente een bedrijf te vragen deel te nemen aan het programma ‘Vaders voor Lezen’. In Alblasserdam werd logistiek dienstverlener Maat gevraagd mee te doen. “Een prachtig initiatief om voorlezen en hiermee de ontwikkeling van taal op jonge leeftijd te stimuleren,” stelt directeur Arjan Maat.

Feest
Maat heeft veel medewerkers die uit Alblasserdam komen en ook kinderen op de lokale basisscholen hebben. Samen met vier collega’s – transportplanner Freddie, verhuur -en servicemanager Nico, vrachtwagenchauffeur Hedzer en manager techniek Arie – heeft directeur Arjan Maat op de locaties Maasplein en Boerenpad van ‘t Nokkenwiel in de groepen 1 tot en met 4 voorgelezen.

Samenwerken
Directeur Herman Oldenhuis van de basisschool gaf aan dat de school direct enthousiast was over het voorstel van Maat: “Het was wel even passen en meten in de drukke lesroosters zo aan het begin van het schooljaar. Toch vonden wij dit een belangrijk onderdeel om aan mee te doen. ‘t Nokkenwiel is een Daltonschool dat is gefundeerd op drie pijlers, te weten ‘verantwoordelijkheid’, ‘zelfstandigheid’ en ‘samenwerking’. Dit voorlezen sluit naadloos aan bij die laatste pijler. Samenwerken met het bedrijfsleven, de gemeente en de bibliotheek in het belang van het kind,” aldus Oldenhuis.

Vaders Voor Lezen
Het programma Vaders Voor Lezen is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven. De Stichting stimuleert bedrijven om zich aan te sluiten en zodoende bij te dragen aan de leesopvoeding en geletterdheid van de kinderen van de medewerkers.  Maat vertelt: “Meedoen aan het programma Vaders Voor Lezen past in het denken van Maat over kwaliteit en verantwoord ondernemen. Goed opgeleid personeel hebben wij in de toekomst hard nodig en daar moeten we nu al mee bezig zijn.”

Foto’s: Cees van der Wal.

Alfabetisering-®ceesvdwal (Medium) Alfabetisering-®ceesvdwal_1 (Medium) Alfabetisering-®ceesvdwal_3 (Medium) Alfabetisering-®ceesvdwal_4 (Medium) MaatAlfabetisering-®ceesvdwal_6 (Medium) MaatAlfabetisering-®ceesvdwal_7 (Medium)