jammerALBLASSERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 8 september 2015 in de Rotterdamse rechtbank tegen een 33-jarige man uit Diemen een half jaar cel geëist voor het bezit van een zogenoemde ‘jammer’.  Dat meldt de Telegraaf woensdag. Een jammer is een apparaat waarmee communicatiemiddelen zoals telefoon -en portofoonverkeer binnen een straal van tientallen meters plat te leggen is. Het apparaatje werd volgens de krant tijdens een politiecontrole op de A15 bij Alblasserdam ontdekt.

Verdachte spullen
Op 10 december 2014 reden over de A15 bij Alblasserdam twee personenauto’s. Uit het politiesysteem bleek dat één van de kentekenhouders een bekende was van de politie. De auto’s werden langs de snelweg stilgezet en onderzocht. Er bleken verdachte spullen in de wagens te liggen. Zo lagen er jerrycans met brandstof, een paar schroevendraaiers en een accu in de auto. Verder werd er een ‘jammer’ aangetroffen.

Plofkraak
Volgens het Openbaar Ministerie waren de inzittenden niet veel goeds van plan en leek het er, gezien de gevonden spullen, op dat het zestal uit was op een plofkraak. Met name het bezit van de stoorzender rekende justitie zwaar aan, omdat daarmee op afstand complete communicatiesystemen van bijvoorbeeld de politie te verstoren zijn. Hoe het apparaat in de auto terecht was gekomen, wist de verdachte niet. “Het is de auto van de broer waar ik in reed,” zo verklaarde hij. Ook de andere verdachten hadden geen logische verklaring waarom de jammer in de auto lag.

Half jaar cel
Het Openbaar Ministerie is er van overtuigd dat er plannen waren om een misdrijf te plegen en eiste een gevangenisstraf van een half jaar. De advocaat van de 33-jarige pleitte voor vrijspraak. Volgens hem kan het OM niet weten of het de bedoeling was dat er een misdrijf gepleegd zou worden. “Misschien wilde mijn cliënt hem wel verkopen,” zo verdedigde hij.

Uitspraak
De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet over twee weken uitspraak.

 

jammer