IMG_3220 (Large)ALBLASSERDAM – Een lid van de Lions Alblasserwaard d’ Egelantier heeft woensdag 9 september 2015 samen met burgemeester Jaap Paans voorgelezen in de grote speeltuin aan de Fop Smitstraat in Alblasserdam. Dramadocent Judith Pickard zorgde voor het interactieve element. De voorleesmiddag was bedoeld voor kinderen van zes tot twaalf jaar, maar ook jongere kinderen waren van harte welkom.
Vertelkastjes
Erik van Loon, vrijwilliger bij Speeltuin Vereniging Kinderdijk, was direct enthousiast over het aanbod van de Lions. “Het is een erg leuke aanvulling op onze activiteiten.” De bibliotheek AanZet zorgde voor enkele vertelkastjes. Zo’n vertelkastje lijkt een beetje op een poppenkast. Alleen gebruikt de verteller geen poppen maar afbeeldingen die hij of zij een voor een uit het kastje trekt en ondertussen het verhaal vertelt.

Week van de Alfabetisering
Het voorleesinitiatief van de Lions valt in de Week van de Alfabetisering. Nederland telt anderhalf miljoen volwassen laaggeletterden. “Het gaat dus om een op de tien Nederlanders. Laaggeletterdheid komt voor in alle geledingen van de samenleving. Vaak hebben laaggeletterden wel enige scholing gehad, maar kunnen zij onvoldoende lezen en schrijven om volwaardig mee te draaien in de maatschappij, thuis en op het werk. Deze groep mensen wordt tot nu toe onvoldoende bereikt. Dat is onaanvaardbaar en onwenselijk,” stelt Dimphi van Amen namens de Lions.

Kans
Van Amen vervolgt: “De Lions willen met hun maatschappelijke instelling iedereen een kans geven om mee te doen in de maatschappij. Daarom staat laaggeletterdheid hoog op hun de agenda en maken zij dit concreet door verbindingen te leggen met de lokale kennis- en infrastructuur om laaggeletterdheid te herkennen en mensen te kunnen doorverwijzen naar de juiste cursus.”

Minion
Na het voorlezen werd de ‘Minion’ (een geel wezen uit de gelijknamige 3Dfilm) geïntroduceerd. De Minion zal tijdens het Havenfestival rondlopen. Kinderen kunnen tegen een vergoeding met de Minion op de foto. De opbrengst van de actie, opgestart door de Lions, gaat naar de Speeltuinvereniging Kinderdijk.

Belangrijk
Eerder deze weken trokken ook de wethouders van Alblasserdam er al op uit om voor te lezen. Er werd onder meer voorgelezen bij kinderdagverblijf Dikkie Dik en Peuterspeelzaal Ot en Sien. Wethouder Zandvliet is blij dat de week van de Alfabetisering dit jaar weer wordt georganiseerd: “Voorlezen is belangrijk voor de woordenschat van de kinderen en ook hun schoolprestaties verbeteren hierdoor. Maar bovenal is het gezellig. Daarom wisselen mijn man en ik het voorlezen af.”

Foto’s: Peter Stam.
Foto-update met de Minion: Dimphi van Amen.

IMG_3082 (Large) IMG_3104 (Large) IMG_3166 (Large) IMG_3220 (Large) IMG_3225 (Large)

IMG_4833 (Medium) IMG_4839 (Medium) IMG_4843 (Medium)