politieautoALBLASSERDAM – Drie jongemannen uit Oud-Alblas (21), Nieuw-Lekkerland (21) en Alblasserdam (20) zijn donderdagmiddag 3 september 2015 door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen van vijftig uur. Het drietal heeft zich volgens de rechter op 25 april 2015 schuldig gemaakt aan de mishandeling van een leeftijdsgenoot. Dit gebeurde na een avondje uitgaan op de Dam in Alblasserdam.

Etteren
Het slachtoffer uit Nieuw-Lekkerland werd meerdere keren tegen zijn hoofd en borst geslagen. “Hij was heel de avond al aan het uitdagen. Hij haalde het bloed onder mijn nagels vandaan,” vertelde de 21-jarige man uit Nieuw-Lekkerland. Zijn vriend uit Oud-Alblas vulde aan: “We hadden een ‘bietjie mot’met hem. Dat was al vier weken zo. Hij zat ons continu uit te dagen en was veel te bijdehand. Toen hij ons ging uitlachen, was de maat vol.” Daar was de 20-jarige Alblasserdammer het mee eens: “Hij liep al weken te etteren en bleef maar doorgaan. Op een gegeven moment is het gewoon klaar.”

Uitgepraat
“Hoe kijkt u er nu op terug?,” vroeg de rechter. “Achteraf had ik hem niet moeten slaan. We hadden beter kunnen praten of weg kunnen lopen. Ik had ook eigenlijk helemaal geen problemen met die jongen. Een week later hebben we het trouwens alweer uitgepraat,” vertelde de Nieuw-Lekkerlander.

Zinloos geweld
De officier van justitie vond dat het drietal veel te ver was gegaan: “Die jongens hebben zich schuldig gemaakt aan openlijk en zinloos geweld. Zij zorgen er voor dat mensen niet meer uit durven gaan en dat reken ik hen zwaar aan. En dat allemaal omdat iemand in hun ogen bijdehand deed en vervelend deed tegen een ex-vriendinnetje van één van de jongens. Dat rechtvaardigt dit geweld, waarbij zij op de jongen bleven inslaan, niet. Ik eis een werkstraf van vijftig uur.”

Opgeknapt
De Oud-Alblasser merkte op: “Zo zinloos was dat geweld niet, want hij is er aardig van opgeknapt.” Zijn vriend vervolgde: “We bleven trouwens niet op hem inslaan, zoals de officier dat zegt. Hij heeft alleen een paar tikken gehad en toen was het klaar.”

Vijftig uur
De rechter vond dat de drie inderdaad schuldig zijn aan openlijke geweldpleging en legde aan alle drie een taakstraf van vijftig uur op. “En kijk uit met hoeveel u op zo’n avond drinkt,” gaf de rechter als advies mee.

Hoger beroep
De jongemannen hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doen zij dat niet, is de straf definitief.

politieauto