wateroverlastALBLASSERDAM – Maandagavond 31 augustus 2015 wordt opnieuw extreem weer verwacht en is code oranje afgegeven in delen van het rivierengebied. Waterschap Rivierenland, waar onder meer Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland bij horen, monitort op dit moment de situatie rondom de verwachte neerslag scherp en plaatst waar nodig extra pompen, zo laat een woordvoerster van Rivierenland maandagmiddag weten.

Calamiteitenplan
Vanwege de zeldzame bui van zondagavond -en nacht, zitten de sloten en wateren in het gebied nog steeds vol en is er sprake van wateroverlast. Het watersysteem is niet berekend op een neerslag van gemiddeld 80 – 100 mm in enkele uren, maar op 60 mm. Mocht er opnieuw veel neerslag komen, kan er mogelijk wederom lokaal wateroverlast ontstaan. Het calamiteitenteam staat paraat.

Maximale capaciteit
Alle gemalen draaien sinds zondagavond al op maximale capaciteit, met ondersteuning van alle extra ingezette pompen. Dit om de ontstane wateroverlast te beperken en om de komende neerslag het hoofd te kunnen bieden. Het waterschap blijft zoeken naar snel inzetbare maatregelen om de meest kwetsbare gebieden te ontlasten. Het waterschap werkt hierbij nauw samen met de betreffende gemeenten en veiligheidsregio’s.

Brandweer
Onder meer de brandweerkorpsen van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland zijn het afgelopen etmaal ingezet bij wateroverlastmeldingen in Hardinxveld-Giessendam. Door flinke neerslag liepen daar straten en huizen onder. De brandweer kwam ter plaatse om hulp te bieden en het water weg te pompen. In het totaal kwamen er afgelopen nacht enkele honderden meldingen van wateroverlast binnen. Centralist Andre van Wingerden laat via zijn blog weten hoe zijn nacht op de meldkamer er uit zag.

Melden van informatie
Op de website van het waterschap staat een liveblog. Daarnaast staat er voor overige vragen een speciaal telefoonteam klaar dat bereikbaar is onder het nummer 0344-649999. Burgers kunnen hier terecht voor vragen over wateroverlast die het gevolg is van het hoge waterpeil in de sloten, plassen en vaarten.

Foto: Johan van den Dool.

wateroverlast