Intrum JustitiaALBLASSERDAM – Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) laat weten slachtoffer te zijn geworden van cybercriminelen. Via een phishingmail, met daarin een ZIP-bestand, is een deel van de bestanden van de stichting versleuteld. De stichting heeft direct maatregelen getroffen en aangifte gedaan bij de politie. De politie zegt dat de hackers een geldbedrag in bitcoins eisen. Zodra er bitcoins ter waarde van 400 euro zijn overgemaakt, worden de bestanden teruggeven, zo beloven de criminelen.

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Een transactie in bitcoins is voor criminelen aantrekkelijk, omdat de ontvanger lastig traceerbaar is.

De kans dat de bestanden teruggehaald kunnen worden is onzeker. “In het ergste geval zal de SWA deze gegevens opnieuw moeten opvragen en invoeren,” aldus een woordvoerster van de stichting.

Via sociale media werd al snel duidelijk dat de SWA niet als enige is getroffen in de regio. De SWA waarschuwt mensen daarom extra alert te zijn op valse e-mails uit naam van het bedrijf Intrum Justitia.

Intrum Justitia (Medium)