20150829_103822 (Medium)ALBLASSERDAM – Het nieuwe onderkomen van leerwerkbedrijf Smile en Stichting Voedselbank Alblasserdam aan de Nicolaas Beetsstraat in Alblasserdam is zaterdag 29 augustus 2015 officieel geopend. De twee maatschappelijke organisaties namen enkele maanden geleden, na het tekenen van een intentieverklaring met de gemeente, intrek in de voormalige brandweerkazerne.

Leeg
Het pand stond sinds de ingebruikname van de nieuwe kazerne op de Dam leeg en er was nog geen bestemming voor. De openingshandeling, het onthullen van twee spandoeken, werd zaterdag verricht door burgemeester Jaap Paans en wethouder Peter Verheij.

Meer ruimte
Smile heeft met de intrek in het pand binnen haar leerwerkbedrijf een plek gekregen voor de verpakkingscentrale. De Stichting Voedselbank Alblasserdam heeft aanzienlijk meer ruimte gekregen, waardoor ze haar groeiende cliëntenbestand beter van dienst kan zijn.

Livemuziek
Na de officiële opening reikte de Stichting Vrienden van de Voedselbank als presentje bioscoopbonnen uit aan de vrijwilligers van de Voedselbank. Verder werd benadrukt dat de Voedselbank nog steeds op zoek is naar geld en voedsel. Na de toespraken werden de tientallen bezoekers rondgeleid door het pand. Op het buitenterrein presenteerden goede doelen als Schuldhulpmaatje en het Rode Kruis zich. Verder werd er livemuziek gemaakt door Zoë Sabee en Leo Knoote. (zie filmpje)

Supermarktmodel
Hilma van Asperen, vrijwilligerscoördinator van de Voedselbank is blij met het nieuwe onderkomen. Ze vertelt: “Het is hier drie keer zo groot. We zitten nu op 45 à 50 gezinnen die een voedselpakket krijgen. Samen met 35 vrijwilligers wordt er hard gewerkt om die pakketten te maken. Er zijn plannen om in dit nieuwe pand over te gaan op een supermarktmodel. Mensen kunnen dan zelf, met een winkelwagentje langs de schappen. Ze kunnen dan zelf bijvoorbeeld kiezen of ze rijst of macaroni willen. We kijken eerst of het elders in het land werkt. Als dat zo is, gaan wij ook om. Het geeft in ieder geval de cliënt een volwaardiger gevoel.”

Moois
“En ook wij zijn heel blij met de locatie. We gaan er iets moois van maken. De wens van Smile is om uit te breiden met onze inpakwerkzaamheden. We pakken nu al voor een aantal partijen in. Denk dan aan doosjes vouwen en houtbewerking. Meer opdrachten zijn meer dan welkom. We willen zoveel mogelijk variatie, zodat de medewerkers niet maand in, maand uit hetzelfde werk hoeven te doen,” aldus Ingrid van Sluijsdam (voorheen Ingrid Willems, red.), directeur van Leerwerkbedrijf Smile.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

20150829_103822 (Medium)

IMG_1115 (Medium) IMG_1125 (Medium) IMG_1156 (Medium) IMG_1168 (Medium) IMG_1187 (Medium) IMG_1225 (Medium) IMG_1239 (Medium) IMG_1243 (Medium) IMG_1267 (Medium) IMG_1275 (Medium) IMG_1285 (Medium)