bevolkingsonderzoek (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – Vanaf  31 augustus 2015 kunnen vrouwen uit Nieuw-Lekkerland die zijn geboren in de jaren 1940 t/m 1965 meedoen aan een bevolkingsonderzoek borstkanker. Hiervoor kunnen zij terecht in een mobiel onderzoekscentrum op het parkeerterrein bij het Zwembad Schoonenburg (Vletstraat 2 te Nieuw-Lekkerland). Tot ongeveer medio september worden zo’n duizend vrouwen uit Nieuw-Lekkerland per brief uitgenodigd om borstfoto’s te laten maken in dit onderzoekscentrum.

Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van  Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Vrouwen beslissen zelf of zij aan het bevolkingsonderzoek meedoen. Deelname is gratis.

Vroege ontdekking
Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.