Nieuwe afbeelding (26)fALBLASSERDAM – Het nieuwe seizoen van Wegmisbruikers gaat komende week van start op SBS6. In de eerste aflevering is te zien hoe een 33-jarige man uit Alblasserdam, tijdens een alcoholcontrole op De Helling, volledig door het lint gaat tegen de politie. De man schreeuwt dat hij en zijn tachtigjarige moeder onterecht uit huis zijn gezet en dat hij sinds die tijd, inmiddels ruim een jaar, noodgedwongen overnacht in zijn auto.

Gordel
De man werd woensdagavond 22 juli 2015 door agenten gevraagd mee te werken met een alcoholcontrole. Een agente maakte daarbij een opmerking over de man zijn gordel, die hij volgens de agente niet om had. De Damdorper was het er niet mee eens en zei dat hij die net had afgedaan, omdat hij dacht dat hij voor een controle uit zijn auto moest. Als hij ziet dat Wegmisbruikers opnames maakt, barst de bom en komt de dertiger met het verhaal over de uithuiszetting.

Geluidsoverlast
De Alblasserdammer laat deze week weten dat hij inmiddels al ruim een jaar noodgedwongen in zijn auto overnacht en nog steeds geen nieuw onderkomen heeft gevonden. Zijn moeder woont in bij een broer van de man. “We woonden al dertig jaar in de Talmastraat in Alblasserdam. Na het overlijden van onze buurman, kregen we nieuwe buren. Die klaagden over geluidsoverlast en ineens moesten we het huis uit van Woonkracht10 en werd ons huis te koop gezet,” vertelt de 33-jarige.

Laatste huurhuis
De man vervolgt: “Dat kan toch niet opeens? We woonden er dertig jaar en nu zou er ineens overlast van ons zijn. Ze wilden gewoon het huis verkopen. Het was het laatste huurhuis uit het rijtje.”

Nooit meer
Een nieuwe woning kan de man naar eigen zeggen niet krijgen. “Woonkracht10 heeft me een brief gestuurd met de mededeling dat ze mij nooit meer een huis aanbieden. De gemeente en de politie willen mij ook niet helpen. Dat kan toch niet? Ik heb toch ook gewoon recht op een huis? Sommige mensen hebben hele wietplantages en plegen moorden en mogen terug naar een eigen woning en ik mag voor deze bullshit nooit meer een huis. Het is gewoon van de gekken. We leven toch niet in een bananenrepubliek. Zo mag je niemand behandelen.”

Schreeuwen
Woonkracht10 laat weten dat de moeder en de man inderdaad uit huis zijn gezet. “Allereerst: meneer is geen klant van ons. Hij woonde in bij zijn moeder, die bij ons een huis huurde. Wij hebben haar uitgezet, omdat haar zoon overlast veroorzaakte. Die overlast bestond onder meer uit veel geluidsoverlast, doordat hij veel schreeuwde. Verder heeft hij medewerkers van Woonkracht10 en een buurvrouw bedreigd. Voor ons was dit reden genoeg om een procedure te starten. De rechter heeft ons hierin gelijk gegeven,” aldus woordvoerster Suzan Snels.

Woonkeus
Dat de man via Woonkracht10 nooit meer een huis kan krijgen is volgens Snels onjuist. Om ooit weer in aanmerking te komen voor een huis, moet de Alblasserdammer zich volgens Snels inschrijven. Snels: “Meneer is een aantal keer bij ons op kantoor geweest, omdat hij vond dat wij voor een woning moesten zorgen. Wij hebben hem doorverwezen naar Woonkeus, omdat je je daar inschrijft als je op zoek bent naar een woning. Verder hebben we hem, voor het geval het urgent zou worden, doorverwezen naar het Leger des Heils in Dordrecht en Kamerhuren.nl. Meneer heeft daar nooit actie op ondernomen. Hij moet zich dus inschrijven bij Woonkeus en dan gaat hij, net zoals ieder ander, in de procedure en wordt er gekeken of hij in aanmerking komt voor een huis.”

Niet geschreeuwd
De Alblasserdammer meldt dat hij nooit is doorverwezen en dat hij al een tijd staat ingeschreven bij Woonkeus en zelfs al punten heeft verzameld. Ook ontkent hij dat er sprake was van geluidsoverlast in de vorm van schreeuwen: “Het is een houten woning, dus de trap op en af lopen hoorde je wel van de buren. In zulke huizen hoor je altijd wel wat. Dat is normale overlast.”

Woning terug
De man heeft als grote wens dat zijn moeder terug kan naar haar woning. Hij zegt: “Ik hoop dat Woonkracht10 haar haar woning teruggeeft en mij ook zo snel mogelijk een eigen woning toewijst.”

SBS6
De nieuwe afleveringen van het programma Wegmisbruikers wordt vanaf aanstaande zondag 23 augustus 2015 (20.30 uur) uitgezonden op SBS6.

Op onderstaande (privé) beelden is te zien hoe het er op 22 juli 2015 aan toe ging in Alblasserdam. De promo van SBS is hier te zien.

 

Nieuwe afbeelding (26)f