vuist-hand-huiselijk-geweldALBLASSERDAM – De rechtbank in Dordrecht heeft donderdagmiddag 13 augustus 2015 de 23-jarige R. S. uit Alblasserdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 231 dagen, waarvan dertig voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. S. heeft zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan de mishandeling van twee vrouwen, waaronder zijn eigen vriendin, en een man in Dordrecht.

Meldplicht
Omdat de Damdorper al 201 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in. Zijn gevangenisstraf zit er dus al op. Echter, als bijzondere voorwaarden legde de rechter nog wel een meldplicht bij de reclassering en een ambulante behandeling op.

Vrijspraak
Justitie beschuldigde S. er in eerste instantie van dat hij zich twee keer schuldig zou hebben gemaakt aan poging tot doodslag en het vernielen en stelen van de spullen van een vrouw. Later trok het OM die beschuldigingen in. Ook de rechtbank vond dat die feiten niet bewezen konden worden. “Voor die feiten wordt meneer vrijgesproken.”

Vriendin
De rechtbank acht wel bewezen dat de twintiger tussen 29 augustus 2014 en 19 november 2014 zijn vriendin ernstig heeft mishandeld door haar onder meer te slaan, stompen, haar keel dicht te knijpen en te schoppen. Dit gebeurde bij de verdachte thuis in Alblasserdam en bij zijn vriendin in Nieuw-Lekkerland. Verder kwamen er meldingen van getuigen binnen vanaf de parkeerplaats achter het zwembad in Nieuw-Lekkerland, vanuit het Alblasserbos, vanuit de Lekkerlandse Albert Heijn en vanaf de Kortlandse Brug. Reden voor het slaan en schoppen waren onder meer vreemdgaan en ongewenst roken.

Man
Het tweede feit dat volgens de rechtbank bewezen kan worden verklaard, is de mishandeling van een man. Dit gebeurde op 7 oktober 2014 in Dordrecht. De man, die een ex-vriend zou zijn van de vriendin van S., werd toen stevig onder handen genomen door twee mannen. Getuigen noteerden het kenteken en het signalement. Niet veel later werd S. aan de zaak gelinkt. Zelf ontkent de Damdorper het feit ten stelligste: “Ik was op dat moment in Eindhoven. Het moet een ander zijn geweest,” zei hij.

Derde mishandeling
Tot slot oordeelde de rechtbank dat de Alblasserdammer op 11 januari 2015 nog een vrouw heeft mishandeld. De man zou een vrouw in haar woning tegen een kast hebben gedrukt op de grond hebben gegooid. Verder zou hij haar keel hebben dichtgeknepen. S. ging tijdens de inhoudelijke behandeling niet op die zaak in en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Verschrikkelijk
De advocaat van de verdachte vertelde dat zijn cliënt thuis op jonge leeftijd was geconfronteerd met huiselijk geweld. “Hij vindt het verschrikkelijk dat hij nu in praktijk heeft gebracht, wat zijn vader heeft gedaan. Hij schaamt zich hier diep voor,” stelde de raadsman.

Spijt
Tijdens ‘het laatste woord’ vertelde S. dat hij de afgelopen tijd veel heeft nagedacht: “De detentie heeft me aan het denken gezet. Ik heb meer dan spijt van wat ik tegen de moeder van mijn kind heb gedaan. Ik hou nog steeds van haar. Ik wil een goede vader zijn en sta daarom open voor alle hulp die me wordt geboden. Ik heb er alles voor over om deel uit te maken van de jeugd van mijn zoontje en ben meer dan gemotiveerd om te werken aan mezelf.”

Onherroepelijk
De uitspraak van de rechtbank is precies conform de eis van het Openbaar Ministerie. S. heeft, als hij het niet met de opgelegde straf eens is, veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. Doet hij dat niet, is het vonnis onherroepelijk.

vuist-hand-huiselijk-geweld