Buxus (Medium)ALBLASSERDAM – De buxusmot is bezig met een opmars in de regio. Ook in Papendrecht en Alblasserdam zijn inmiddels vele honderden buxusplanten aangevreten door de rupsen van de buxusmot. Bij hoveniers in de regio kwamen afgelopen weken al vele tientallen meldingen binnen over de ontstane schade. De schade die de beestjes aanrichten, uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Gedurende het hele groeiseizoen zijn de rupsen aanwezig. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven.

Bestrijding
De plaag is lastig te bestrijden. De enige milieuvriendelijke bestrijding is de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. De schade kan worden beperkt door de buxus in april of mei te controleren en de eventueel aanwezige rupsen te verwijderen. Daarmee wordt de toename van de populatie in de zomer voorkomen. Een niet-milieuvriendelijke optie is om gif te spuiten, waardoor de rupsen dood zullen gaan.

Azië
De buxusmot is afkomstig uit Azië en kwam vermoedelijk naar Europa via geïmporteerde buxusplanten. De vlinders verschijnen in april/mei en hebben een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. De vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van hun favoriete plant: de buxus.

Felgroen
De jonge rupsen zijn geel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen (ze zijn dan ongeveer 5 millimeter groot). Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 centimeter groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de volwassen vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. De pop is ongeveer 1,7 centimeter lang.

Wegknippen
Verdere schade van de buxusmot kan worden tegengegaan door het regelmatig controleren en zo nodig verwijderen van de rupsen tijdens de zomer en de herfst. De spinsels kunnen worden weggeknipt. Zwaar aangetaste planten kunnen het best worden uitgegraven of bij de grond afgeknipt. Het advies is om de verwijderde plant onmiddellijk in een afgesloten zak of container af te voeren.

Vervanging
Als alle buxusplanten zijn aangetast, is het een optie om de planten te vervangen voor bijvoorbeeld een Ilex crenata. Dit is een plant die uiterlijk heel veel lijkt op buxus en in de tuin dus hetzelfde effect geeft, maar niet geplaagd wordt door de buxusmot of andere ziekten en plagen waar buxus gevoelig voor is.

Buxus (Medium)