Brug over de Noord AlblasserdamALBLASSERDAM – Nieuw-Lekkerlander Jonathan van der Rhee is begonnen met een onderzoek naar de aanrijdingen die plaatsvinden op de Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. In de afgelopen jaren vonden er vele tientallen botsingen plaats. “De aanleiding voor het onderzoek is het feit dat ik op de brug een bijna-ongeval heb meegemaakt. Dat heeft veel indruk gemaakt. De botsing van twee weken geleden gaf de doorslag om de ongelukken in kaart te brengen die op deze brug gebeuren,” vertelt Van der Rhee. Hij vermoedt dat bij minstens negentien ongevallen in de afgelopen vier jaar filevorming bij de verkeerslichten een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeval.

Filevorming
“Van de 19 zijn er 17 ongevallen ’s middags ontstaan, 1 in de ochtend en 1 onbekend. Het grootste deel vond plaats in de maanden maart tot en met september. Drie ongevallen werd op de locatie onderaan afgehandeld. Gezien de rijrichting (gezien de plaats van afhandeling) en de verdere informatie vermoed ik ook hetzelfde probleem,” analyseert Van der Rhee, die het probleem wil aankaarten bij Rijkswaterstaat zodat er nagedacht kan worden over mogelijke oplossingen.

Bijna-ongeval
Van der Rhee raakte zo’n zeven jaar geleden zelf bijna betrokken bij een ongeval. “Ik reed mee met Taxi Van Vliet. We reden vanuit Hendrik-Ido-Ambacht over de brug naar Alblasserdam. Net na de boog van de brug werd er voor ons hard geremd. Uiteindelijk stonden wij 45 graden schuin stil, met de neus van de auto op centimeters afstand van de brug en de linkerneus van de voorligger. Andere voertuigen voor en achter ons stonden eveneens schuin. Wonderlijk genoeg geen botsing en geen schade. Wel flinke schrik.”

Oorzaak
Nadat de schrik was gezakt, vroeg de Nieuw-Lekkerlander zich af wat de oorzaak nu was van het harde remmen. Zijn vermoeden was: filevorming bij de verkeerslichten. “Naar mijn mening is het een gevaarlijke situatie, die niet zomaar valt op te lossen door beter te kijken. Mijn taxichauffeuse keek juist wel goed en handelde hier geweldig naar. Het probleem zelf moet aangepakt worden. Of men moet er op gewaarschuwd worden via iets,” vindt Jonathan.

Betrokkenen gezocht
Voordat de Lekkerlander het probleem ‘filevorming’ aankaart bij Rijkswaterstaat, wil hij graag in contact komen met mensen die ook betrokken waren bij één van de ongevallen dan wel bijna-ongevallen op de Brug over de Noord. “Ik wil graag hun verhaal eens aanhoren.” Contact opnemen kan via het mailadres jonathanvdrhee@solcon.nl

Tekst en foto’s: Peter Stam.

Brug over de Noord Alblasserdam

ongeval brug over noord_4 ongeval brug over noord_3 auto ongeluk op brug

IMG_1779 [Desktop Resolutie]

IMG_1777 [Desktop Resolutie]

IMG_1320 [Desktop Resolutie]

IMG_9384 (Medium)