Paardenmarkt AlblasserdamALBLASSERDAM – Op woensdag 22 juli 2015 vinden de jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt en wielerronde plaats in Alblasserdam. De markt in en rondom de Kerkstraat begint ’s morgens om 8.00 uur en is rond 12.00 uur afgelopen. Op deze markt zijn talloze producten te koop en uiteraard ontbreken de paarden en pony’s niet. Verder rijden er paardentrams.

Paardentram
Eén paardentram rijdt zoals gebruikelijk aan de oostzijde van de markt, aan de kant van de begraafplaats. De andere tram, van Verdoorn Gelegenheidskoetsen, rijdt vanaf snackbar Den Dam. De koetsen van Verdoorn rijden van 08.30 tot uiterlijk 13.00 uur.

Premie
Eigenaren van pony’s en paarden krijgen een premie om hun dieren op de markt te laten zien. Voor een paard is dit €15,00 en voor een pony €10,00. Er is onder de aanvoerders van de paarden en pony’s een verloting van kleine geldprijzen.

Ponykeuring
De traditionele ponykeuring zal ook dit jaar weer gehouden worden op het grasveld naast dierenweide “de Plantage”. De ponykeuring begint om 10.30 uur.

Samenzang
Tijdens de paardenmarkt zal de Chr.Geref.Kerk aan de Waalsmondelaan (zijstraat van de Kerkstraat) haar deuren openzetten. Het kerkgebouw ligt in de route van de markt en vanaf 9.00 uur kan men er een moment rust nemen of een kopje koffie drinken. Ook is er een EHBO-doos aanwezig. Van 10.45 uur tot 11.15 uur is er de gelegenheid om samen liederen te zingen met bezielend orgelspel door de bekende organist Jan Noordzij.

Grote loterij
Bezoekers van de markt kunnen op drie plaatsen loten kopen voor de grote Sint Jacobus Paardenmarkt loterij: bij basisschool de Schalm in de Kerkstraat, bij een kraam bij de paarden en in de Waalsmondelaan. Een lot kost €0,50. Tot nu toe zijn elk jaar alle 5500 loten binnen vier uur verkocht.

Wielerronde
In de middag vindt de 56e editie van de Rabo Paardenmarktronde plaats. De start en finish van het wielerspektakel bevinden zich op de Van Eesterensingel ter hoogte van de Plantageweg. Na de start draait men de Waalsmondelaan op, om via de Randweg en Plantageweg weer terug te komen op de Van Eesterensingel. Om 13.00 uur start de sportklasse (50 kilometer). Het startschot wordt gegeven door wethouder Arjan Kraijo.

Vrouwen
Om 15.00 uur gaat de Elite-vrouwen/Beloften-vrouwen/Amateur-vrouwen (65 kilometer) van start. Onder meer Nederlands Kampioen tijdrijden 2014 Annemieke van Vleuten en meervoudig etappewinnaar bij de Giro Rosa Lucinda Brand en winnares van de Giroa Rosa 2015 / Europees Kampioen tijdrijden 2012 Anna van der Breggen zullen aan deze wedstrijd deelnemen.

Mannen
Om 16.30 uur start, na het startsein van burgemeester Jaap Paans, de Elite-mannen/Beloften-mannen (honderd kilometer).

Avondprogramma
Van 18.40 uur tot 21.10 uur is er op het grasveld tussen de Roemer Visscherstraat en de Hobbemalaan een spectaculair hippisch festijn. Het programma ziet er als volgt uit:
18.40-19.00 Muzikale opluistering door The Dutch Classic Jazz Band
19.00-19.40 Ringsteken
19.40-20.00 Vliegend tapijt
20.00-20.20 Loterij
20.20-20.40 Thunderguys
20.40-21.10 Stoelendans

The Dutch All Stars Jazzband speelt ‘s avonds vanaf 21.00 uur in Het Wapen van Alblasserdam. De toegang is vrij. Met veel enthousiasme leveren de bandleden een zeer gevarieerd repertoire: New Orleans, Dixieland, Blues, Chicago stijl, Swing en Boogie Woogie. Daarbij gaat het om de invloeden van Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington en andere ‘jazz grootheden’. Mede door de interessant gearrangeerde “Jazz Standards” de hoge kwalitatieve muzikale conceptie van de bandleden, heeft de band zijn eigen speciale karakteristieke ‘Sound’ ontwikkeld. Iedereen is van harte welkom.

Op het podium bij Blieck’s Point speelt vanaf 21.00 uur de band Unbend.

The Dutch All Stars Jazzband speelt 's avonds, woensdag 22 juli, in Het Wapen van Alblasserdam. De toegang is vrij. Met veel enthousiasme leveren de bandleden een zeer gevarieerd repertoire: New Orleans, Dixieland, Blues, Chicago stijl, Swing en Boogie Woogie. Daarbij gaat het om de invloeden van Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington en andere 'jazz grootheden'. Mede door de interessant gearrangeerde “Jazz Standards” de hoge kwalitatieve muzikale conceptie van de bandleden, heeft de band zijn eigen speciale karakteristieke 'Sound' ontwikkeld. Iedereen is van harte welkom.

The Dutch All Stars Jazzband speelt ‘s avonds, woensdag 22 juli, in Het Wapen van Alblasserdam. De toegang is vrij. Met veel enthousiasme leveren de bandleden een zeer gevarieerd repertoire: New Orleans, Dixieland, Blues, Chicago stijl, Swing en Boogie Woogie. Daarbij gaat het om de invloeden van Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington en andere ‘jazz grootheden’. Mede door de interessant gearrangeerde “Jazz Standards” de hoge kwalitatieve muzikale conceptie van de bandleden, heeft de band zijn eigen speciale karakteristieke ‘Sound’ ontwikkeld. Iedereen is van harte welkom.