Politie alblasserdam (Medium)ALBLASSERDAM – In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er veel minder fietsen gestolen in Alblasserdam, dan in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit de cijfers van de politie. In de eerste drie maanden van 2015 werden er veertig rijwielen in het Damdorp ontvreemd. In de maanden april, mei en juni waren dit er acht. “We zijn blij dat dit aantal zo sterk is gedaald,” vertellen de wijkagenten Arjan de Haan en Robert Jan Schaeffer.

Aanhoudingen
De daling heeft volgens de wijkagenten meerdere oorzaken. Zo werden er drie mannen, afzonderlijk van elkaar, op heterdaad betrapt door agenten in burger. De fietsendieven werden direct aangehouden en meegenomen voor verhoor. Het betrof één Alblasserdammer en twee mannen van buiten het dorp.

Lokfietsen
“We hebben lokfietsen en burgereenheden ingezet om de fietsdiefstallen te stoppen. Daarnaast hebben we 25 posters op laten hangen in het dorp om mensen te waarschuwen en dieven af te schrikken. Deze posters en publicaties in de media hebben er bij geholpen dat mensen alerter zijn geworden,” aldus De Haan.

Priemende ogen
Op de posters waren ‘priemende ogen’ van een politieagent te zien. De methode met een psychologisch effect (dieven voelen zich bekeken) werd afgekeken van een proef in Newcastle (Engeland), waar het middel met succes werd ingezet op een universiteitsterrein waar tientallen fietsen gestolen werden. Ook in Dordrecht bleek een proef succesvol te zijn.

Blijven opletten
“Maar, acht diefstallen in drie maanden is nog steeds te veel. Hoewel het eigenlijk niet realistisch is, zouden het er nul moeten zijn. Het is dus belangrijk dat mensen nog steeds goed op blijven letten, bij verdachte situaties 112 bellen en hun eigendommen goed vastzetten,” vult agent Schaeffer aan.

Aangifte
Ook het doen van aangifte blijft volgens de politie erg belangrijk. De Haan: “Doe bij diefstal altijd aangifte. Zonder aangifte hebben we geen inzicht in het aantal diefstallen en kunnen we, als we een schuur vol gestolen fietsen aantreffen, de eigenaar niet herleiden. En het klinkt simpel, maar noteer wat voor fiets je hebt. Als je op het bureau komt om aangifte te doen van diefstal en je weet alleen dat het een blauwe herenfiets was, is de kans heel klein dat je die ooit nog terugkrijgt. Noteer dus bij aankoop altijd het framenummer en de specifieke kenmerken van de fiets.”

De Alblasserdamse wijkagenten met van links naar rechts: Robert Jan Schaeffer, Martin Stam en Arjan de Haan.

De Alblasserdamse wijkagenten met van links naar rechts: Robert Jan Schaeffer, Martin Stam en Arjan de Haan.