Bushokje geslooptNIEUW-LEKKERLAND – Een 24-jarige man uit Nieuw-Lekkerland is dinsdag 7 juli 2015 door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur voor het slopen van een bushokje langs de Standerdmolen in Nieuw-Lekkerland.

Stenen
Het bushokje werd in de nacht van 26 op 27 oktober 2013 vernield. Volgens de officier van justitie gooide Niels M. stenen tegen het glas. De Lekkerlander verklaarde dit ook bij de politie. In de rechtbank trok hij die verklaring in en zei: “Heb ik dat gezegd? Dat zal dan wel geweest zijn omdat ik toen snel naar mijn werk wilde. Ik heb die ruit in ieder geval niet vernield en ik heb geen stenen gegooid. De ruit was al gebarsten en ik vond het spannend omdat er frictie in zat. Ineens dacht ik: die ruit moet er uit. Toen ben ik zo dom geweest om tegen dat ruitje te gaan klootzakken (duwen, red.), om het maar even grof te zeggen.”

Alcohol
De rechter vroeg hierop of M. voor die ongezonde spanning al eens bij de huisarts was geweest. De twintiger zei dit nog niet gedaan te hebben. “Het kwam doordat ik alcohol op had,” vertelde hij. Ook bij het vorige strafbare feit (openbare geweldpleging) was volgens M. alcohol de boosdoener. “Ik moet gewoon geen alcohol meer nemen,” vertelde hij.

Spijt
De Nieuw-Lekkerlander benadrukte er spijt van te hebben. “Het is vier, vijf straten bij mijn huis vandaan. Ik heb buurtbewoners wakker gehouden. De volgende dag dacht ik: ‘wat heb ik hier nu aan gehad?’. Ik schaam me kapot dat ik dit heb gedaan.”

Bagatelliseren
Volgens de officier van justitie loog de Nieuw-Lekkerlander in de rechtbank over hoe het hokje is vernield. “Volgens een getuige is er met stenen tegen de ruit gegooid. Deze stenen zijn later ook bij het hokje teruggevonden. Meneer bagatelliseert de zaak door te zeggen dat de ruit al kapot was en hij er slechts tegenaan geleund zou hebben. Ik acht wettig en overtuigend bewezen dat hij het hokje heeft vernield en eis hiervoor een werkstraf van twintig uur.”

Onherroepelijk
De rechter vond die eis een passende straf en legde gevraagde de werkstraf op. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte gingen direct akkoord met de uitspraak. Daarmee is de straf onherroepelijk.

Schade
De gemeente Molenwaard zal gaan proberen de veroorzaakte schade te verhalen op de 24-jarige. Zelf vindt M. dat hij niet verantwoordelijk is voor het betalen van een nieuwe ruit, omdat de ruit al kapot geweest zou zijn.

Foto: Pieter van den Berg. Tekst: Peter Stam.

Bushokje gesloopt