IMG_0441 (Medium)ALBLASSERDAM – Een 49-jarige man uit Alblasserdam is maandag 29 juni 2015 door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro, omdat hij op 3 september 2014 zijn buurman met een sleutelbos tegen het hoofd sloeg. De Damdorper was het niet eens met de opgelegde straf: “Ik voel mij zeer in mijn recht aangetast en overweeg in hoger beroep te gaan,” vertelde de man.

Zware mishandeling
Justitie beschuldigde de 49-jarige er in eerste van dat hij gepoogd zou hebben zijn buurman zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Later zwakte de officier van justitie die beschuldiging af naar ‘een eenvoudige mishandeling’.

Sleutelbos
De Alblasserdammer kwam 3 september 2014 in beschonken toestand thuis en leegde zijn brievenbus in de portiekflat. Onderweg kwam hij zijn 44-jarige buurman tegen. “De buurman duwde mij tegen het hekje in de flat aan. Toen heb ik hem, terwijl ik mijn sleutels nog in mijn hand had, een klap verkocht. Dit was om mij te verdedigen. Wat had ik dan moeten doen?,” vroeg de man aan de rechter. De rechter antwoordde: “Je mag je best verdedigen, maar niet op deze manier. Uw buurman liep een hoofdwond op.”

Eerst
“Maar hij begon. En het was een wondje waarvoor hij niet naar het ziekenhuis hoefde. Hij heeft mij trouwens op straat ook al een paar keer aangevallen en gepest. De politie heeft daar niets mee gedaan. Eigenlijk is het dus zo dat wie er het eerste zijn verhaaltje aflevert , vrijuit gaat?,” vroeg de Damdorper. De rechter: “In de praktijk is dat inderdaad soms wel zo. Dat kan ik niet ontkennen.”

Achterhoofd
De officier van justitie vond dat de man zijn boekje te buiten was gegaan en eiste dertig uur voorwaardelijke werkstraf met een proeftijd van twee jaar. “Het letsel van uw buurman zat op zijn achterhoofd. Ik denk niet dat er sprake was van verdediging. Het lijkt er op dat u de klap uit boosheid gaf,” stelde de openbaar aanklaagster.

Boete
De politierechter vond de eis van het OM te veel van het goede: “Een werkstraf van dertig uur vind ik te veel. Ik maak er een voorwaardelijke geldboete van 500 euro van. Dat betekent dat u niets hoeft te betalen, tenzij u binnen twee jaar weer de fout in gaat. Dat moet u die boete alsnog gaan betalen.”

Hoger beroep
De 49-jarige overweegt in hoger beroep te gaan. Hij heeft daar twee weken de tijd voor.

IMG_0441 (Medium)