IMG_2944 (Medium)ALBLASSERDAM – Drie 10-jarige kinderen uit Alblasserdam halen in Alblasserdam lege flessen op, om zodoende geld op te halen voor orang-oetangs. “We hebben al een paar honderd flessen opgehaald. We zitten al bijna aan de honderd euro,” vertellen de klasgenootjes Lisanne Bochanen, Merlijn Mulder en Jasmijn Baan.

Werkstuk
Het drietal kwam afgelopen week op het idee om geld op te gaan halen voor het bedreigde apensoort. “We maken op school (De Schalm, red.) een werkstuk over de Apenheul. We hebben daarom veel over orang-oetangs gelezen en zagen dat die apen met uitsterven bedreigd worden. Toen dachten we ineens: hier moeten we wat voor gaan doen,” vertelt Lisanne.

De kinderen voegden direct de daad bij het woord en gingen afgelopen week langs de deuren in Alblasserdam. Elke opgehaalde lege fles levert 25 cent op.

Bedreigd
De leefomgeving van de orang-oetangs is de afgelopen jaren sterk afgenomen door ontbossing en houtkap, mijnbouw en bosbranden. Ook worden illegaal jonge orang-oetans gevangen om als huisdier te worden verkocht. Meestal schieten de jagers de moeder dood om het jong te kunnen vangen. De Borneose orang-oetang is daardoor bedreigd en de Sumatraanse orang-oetang is met uitsterven bedreigd.

WNF
De groep6-leerlingen hopen het opgehaalde geld volgende week al te geven aan de Apenheul of aan het Wereld Natuur Fonds. “We willen met de legeflessenactie doorgaan tot we ruim honderd euro hebben,” besluit Merlijn.

IMG_2944 (Medium)