IMG_2333blur (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – De 21-jarige man uit Alblasserdam en de 19-jarige man uit Streefkerk die woensdagavond 24 juni 2015 door de politie werden aangehouden bij de pizzeria aan het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland, blijken onschuldig te zijn. De twee zijn donderdag vrijgelaten en de zaak is geseponeerd. De mannen werden er van verdacht dat zij op de Elzenweg in Nieuw-Lekkerland met een vuurwapen geschoten zouden hebben.

Hondenbos
Een getuige meldde tegen middernacht dat hij twee jongemannen had gezien met een vuurwapen bij het ‘hondenbos’. Niet veel later zou de melder schoten hebben gehoord. Agenten werden met spoed naar de locatie gestuurd. Niet veel later werden de mannen en hun auto bij het Kleyburgplein aangetroffen. Daar werd het tweetal middels een Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachten-procedure gearresteerd. Dat wil zeggen dat de verdachten door de politie onder schot werden gehouden tijdens de aanhouding. “Laat je handen zien! Bij elke verdachte beweging wordt er geschoten!,” zo klonk het.

Ontkennen
Beide mannen lieten zich fouilleren en in de boeien slaan, maar ontkenden iets met de vermeende schoten te maken te hebben.

Politiehond
Tot diep in de nacht werd met onder meer een politiehond in het bos langs de Elzenweg gezocht naar hulzen en een wapen. Er werd niets aangetroffen. Ook in de auto van de jongens werd niets verdachts aangetroffen.

Sepot
Na de verhoren die volgden, kon de Officier van Justitie niets anders concluderen dan dat de mannen ten onrechte als verdachten waren aangemerkt. De zaak werd geseponeerd en de jongens werden naar huis gestuurd.

Vervelend
De politie laat weten het vervelend te vinden dat het tweetal onschuldig vast heeft gezeten. “Dat is super vervelend voor ze,” vertelt Lillian van Duijvenbode, woordvoerster van de politie.

Serieus
Toch moesten de agenten de melding wel serieus nemen, stelt Van Duijvenbode: “Op het moment dat wij een melding krijgen dat er mannen met een vuurwapen rondlopen en er ook geschoten zou zijn, is dat de informatie waar wij op acteren. Je neemt in zo’n geval het zekere voor het onzekere en volgt de procedures. Maar nogmaals: het is super vervelend voor deze mannen. Gelukkig zijn we redelijk snel tot de conclusie gekomen dat ze onschuldig zijn.”

Telefoon
Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de melder het idee heeft gehad dat er sprake was van een vuurwapen en schoten, is niet duidelijk. Mogelijk dat een mobiele telefoon voor wapen is aangezien. Wie of wat de knallen heeft veroorzaakt, is onduidelijk.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_2333blur (Medium)

IMG_2398 (Medium) IMG_2361 (Medium) IMG_2337 (Medium)