IMG_1657 (Medium)ALBLASSERDAM – Langs de Plantageweg in Alblasserdam is afgelopen weekend een kunstgalerij voor en door Alblasserdammers geopend. Initiatiefnemers van KijkesAAN zijn de fotografen Steve Peeters en Denise van de Ketterij. Zij willen talentvolle Alblasserdammers een podium bieden. Bezoekers krijgen de gelegenheid om de werken te bekijken èn te kopen. “Hoewel het hier geen echte winkel is en we ook geen vaste openingstijden hebben, is wel alles te koop,” vertelt Steve.

Kans
De galerij is gevestigd op nummer 35b, in het pand waar vroeger Dansstudio 83 gevestigd zat. Er is ruimte voor verschillende soorten kunsten, waaronder fotografie, beeldende kunst en poëzie. Denise vertelt: “Het idee om een galerij te starten was er al langer. Nu er daadwerkelijk ruimte kwam voor een expositieruimte, hebben we die kans gegrepen. De afgelopen weken hebben we hier hard gewerkt. Bijna alles wat hier staat hebben we gedoneerd gekregen. Dat is toch geweldig? Het is echt voor en door Alblasserdammers. We doen dit omdat we het gewoon leuk vinden.”

Toegankelijk maken
KijkesAAN zal zich voornamelijk richten op het toegankelijk maken van verschillende kunstvormen en het exposeren van kunst dat door Alblasserdammers is gemaakt. Steve: “We willen op deze manier laten zien wat Alblasserdam te bieden heeft we willen (opkomend) talent de ruimte bieden om te kunnen exposeren.”

Markante koppen
Kunstenaars als Peter van der Helm, Saskia van Kooten, Sander Klaas van Veen en dichter Robin Bieren zijn de eerste exposanten. Ook is er werk te bekijken van Denise en Steve zelf.  Daarnaast zal vanaf september 2015, het inmiddels bekende fotoproject van Denise van de Ketterij, genaamd ‘De Markante koppen van Alblasserdam’, tentoongesteld worden.

Facebook
Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van KijkesAAN.

Openingstijden
Hoe lang de galerij open blijft, hangt af van hoe snel het Bochanenterrein ontwikkeld wordt. “We bekijken per half jaar of we open kunnen blijven. Het liefst zo lang mogelijk natuurlijk,” lacht Steve. Het is de bedoeling dat op het Bochanenterrein een supermarkt en woningen worden gebouwd. Het is de verwachting dat volgend jaar wordt gestart met het project. Tegen die tijd zal ook het pand van KijkesAAN worden afgebroken.

Wie een kijkje wil nemen kan langslopen. “We hebben geen openingstijden, maar zijn wel vaak aanwezig. Als we er niet zijn, kunnen ze bellen naar het nummer dat op de deur staat.”

IMG_1657 (Medium)

IMG_1638 (Medium) IMG_1641 (Medium)