karton drankverpakkingen drinken (Medium)ALBLASSERDAM – Lege sap- en melkpakken en blik worden voortaan, net als plastic, in Alblasserdam gescheiden ingezameld. HVC start daar deze maand mee. De drankenkartons en metalen, zoals deze verpakkingen officieel heten, worden samen met het plastic verpakkingsafval opgehaald. Dit gebeurt in dezelfde plastic zakken die ook voor de inzameling van plastic verpakkingsafval worden gebruikt. De dag waarop het plastic verpakkingsmateriaal, de drankenkartons en metalen worden ingezameld, blijft ongewijzigd.

De lege pakken (inclusief eventuele dop) en het blik mogen samen met het plastic verpakkingsafval, in dezelfde zak aan de weg worden gezet. De pakken en het blik worden vervolgens bij de verwerker gescheiden van het plastic verpakkingsafval.

70.000 ton
Jaarlijks wordt in Nederland 70.000 ton drankenkartons op de markt gebracht. Het plastic, karton en aluminium waar de drankenkartons van zijn gemaakt kan worden hergebruikt. We roepen u daarom op om met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval, drankenkartons en metalen mee te doen. Het is een eenvoudige manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Een gezin heeft gemiddeld elke week een vuilniszak vol plastic verpakkingsmateriaal. Hier komen nu de lege pakken en het blik nog bij. Door dit apart te houden van het andere afval, kan het worden hergebruikt.

Grondstof voor nieuwe producten
Van het ingezamelde plastic worden plastic korrels gemaakt, die dienen als grondstof voor nieuwe producten van plastic. Bijvoorbeeld broodtrommels, tennisballen en bermpaaltjes. De drankenkartons worden gesplitst in drie grondstoffen: plastic korrels, granulaat voor aluminium en papier. Van het granulaat voor aluminium worden bijvoorbeeld theepotten, emmers en pannen gemaakt.

Blik
Het ingezamelde blik wordt samen met staal omgesmolten. Het vloeibare staal wordt in profielen gegoten of gewalst in platen, gesneden en opgerold. Blik vormt zo de basis voor nieuwe producten als nieuwe blikjes, maar ook fietsen, vliegtuigonderdelen en treintoestellen.

karton drankverpakkingen drinken (Medium)