IMG_9800 (Medium)ALBLASSERDAM – Basisschool Het Kompas in Alblasserdam staat woensdag 1 juli 2015 stil bij twee feiten. Juf Janneke van de Pas (59) viert die dag dat zij veertig jaar werkzaam is in het onderwijs en juf Ineke Klink (60) neemt die dag afscheid van Het Kompas. Zij gaat met vervroegd pensioen. Ouders, (oud) leerlingen en (oud) collega’s krijgen woensdag de gelegenheid om Janneke en Ineke de hand te drukken.

Kinderen
Juf Janneke startte met haar loopbaan met het lesgeven aan de kleuterklas. “Het grappige is dat ik kinderen die ik toen in de klas had, nu weer met hun kinderen hier op school zie. Ik heb nu ook weer vier à vijf kinderen in de klas van wie ik hun ouders ook les heb gegeven,” vertelt Janneke die tegenwoordig groep 3 onder haar hoede heeft. Ook juf Ineke herkent dit, want ook zij heeft kinderen van ex-leerlingen in de klas.

Veranderingen
Beiden zagen in de afgelopen veertig jaar veel veranderen in het onderwijs. Janneke vertelt: “Kinderen zijn door allerlei ontwikkelingen veel bijdehanter geworden. Vroeger gingen we bijvoorbeeld op de kleuterschool met de kleuren rood en groen werken. Tegenwoordig weten de kleuters al lang wat rood en groen is, doordat ze bijvoorbeeld naar Sesamstraat kijken. Ook beginnen we al veel eerder met lezen.”

Heel anders
Haar collega Ineke knikt instemmend en vult aan: “Het is echt heel anders. We werken nu met digiboards en doen aan niveauwerken. Daarnaast zijn er meer vakken. Vroeger had je bijvoorbeeld geen drama, Engels, verkeersexamen en sociale vaardigheden. ”

Enthousiast
Ondanks de veranderingen doen beide jufs hun werk met veel plezier. Janneke: “Ik ben nog steeds enthousiast en doe graag mee aan vernieuwingen die verbeteringen zijn. Zonder plezier in je werk, hou je deze baan niet vol.”

Verrassing
Woensdagochtend 1 juli worden de jufs door de kinderen verrast. “We weten van niets. We laten ons verrassen en zien wel wat er gebeurt. We zijn heel benieuwd,” besluiten de jufs.

Hand
‘s Middags krijgen ouders, (oud) leerlingen en (oud) collega’s tussen 12.30 en 14.00 uur, in het schoolgebouw aan het Scheepsbouwplein, de gelegenheid om Janneke en Ineke de hand te drukken.

IMG_9800 (Medium)

IMG_9805 (Medium)