IMG_9939 (Medium)ALBLASSERDAM – Biokaas Kinderdijk aan de Molenkade in Alblasserdam en zorgboerderij Tro Tardi aan de Molensingel houden zaterdag 13 juni 2015 van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Bij Biokaas Kinderdijk krijgen de bezoekers de gelegenheid om in de kaasmakerij te kijken. Medewerkers van het bedrijf staan die dag klaar om alles te vertellen over de ruim dertig soorten kaas die er gemaakt worden. Uiteraard is er gelegenheid om kaas te proeven en te kopen. Op het buitenterrein wordt een braderie met zo’n kramen gehouden.

“Er zijn duurzame, ambachtelijke en biologische producten. Er staat iemand met kleinvee, er is een spinnewiel, de molenstichting is vertegenwoordigd en voor de kinderen zijn er kleine dieren om mee te knuffelen en er is een springkussen,” vertelt Bas Blokland die samen met eigenaar André van Houwelingen het bedrijf ‘Biokaas Kinderdijk’ runt. André vult aan: “Verder hebben we natuurlijk lammetjes en kalfjes rondlopen en kunnen de kinderen op een pony rijden.”

Geen E-nummers
Het is de tweede keer dat Biokaas Kinderdijk een open dag plus braderie organiseert. André van Houwelingen vertelt: “Het was vorig jaar een enorm succes. We kregen van zoveel mensen de vraag wanneer we weer zoiets zouden organiseren, dat we hebben besloten om het dit jaar weer te organiseren. We willen aan de consumenten laten zien wat wij doen en hoe ons product gemaakt wordt. In onze kazen zitten geen E-nummers en andere onnatuurlijke toevoegingen. Alles is puur natuur en dat proef je!”

Puur natuur
Bij Biokaas Kinderdijk worden allerlei soorten kaas geproduceerd zoals geitenkaas, schapenkaas en koeienkaas. Deze kazen zijn van heel jong tot overjarig, en alles wat daar tussen zit, verkrijgbaar. Ook worden er kazen naar eigen recept geproduceerd. Zo is er de ‘Kinderdijkse Speciaalkaas’ die zaterdag ook te proeven is. Van Houwelingen: “We zijn continu aan het ontwikkelen. Alle kazen worden hier geproduceerd en blijven ook opgeslagen liggen tot aan de verkoop. Zo weten we zeker dat de onze producten puur natuur blijven.”

70.000 liter
Biokaas Kinderdijk levert onder meer aan marktkooplieden, groothandels, supermarkten en kaasboeren. Ook worden er kazen geëxporteerd naar landen als Finland, Duitsland en Frankrijk. Bas Blokland, de ‘rechterhand’ van Van Houwelingen vertelt: “Wekelijks wordt in de kaasmakerij door zo’n tien man personeel 70.000 liter melk verwerkt. Dat is ongeveer 7.000 kilo kaas.”

Koeien
Bij Biokaas Kinderdijk wordt niet alleen kaas gemaakt, maar wordt er ook gezorgd voor zo’n zestig koeien die door de polder verspreid staan. Deze koeien leveren weer melk voor de kazen. Daarmee is het bedrijf een volledig biologisch veeteelt bedrijf waarbij alle melkproductie wordt verwerkt tot kaas. Verder zijn er op de (zorg) boerderij kippen en konijnen. Die worden, onder leiding van een deskundige, verzorgd door cliënten van GGZ-instelling Yulius.

Tro Tardi
Tegelijkertijd met de open dag bij Biokaas Kinderdijk vindt er bij de even verderop gelegen zorgboerderij Tro Tardi ook een open dag plaats. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op de boerderij en een kleine markt. Verder zijn er diverse demonstraties. Van 10.30 tot 11.00 uur vindt er een demonstratie ‘Natural Horsemanship’ plaats. Van 11.30 tot 13.00 uur kan er tegen een kleine vergoeding op een pony gereden worden. Van 13.30 tot 14.00 is er een kür op muziek en van 14.30 tot 16.00 uur kan er weer op een pony gereden worden. Kinderen kunnen zaterdag een hoefijzer versieren. Meer informatie over de open dag op de zorgboerderij is hier te vinden: www.zorgboerderijtrotardi.nl.

Met de huifkar
Bezoekers die met de auto komen, worden verzocht hun auto te parkeren op het terrein bij de zoutopslag aan de overgang van Oost naar West Kinderdijk. De ingang hiervan is in de bocht bij het Rijzenwiel, direct aan de rivier de Noord, ter hoogte van West Kinderdijk 51. Daarvandaan worden de bezoekers gratis per huifkar vervoerd. Mindervaliden kunnen zaterdag wel op het terrein van Biokaas Kinderdijk parkeren. De wc’s en het terrein zijn rolstoeltoegankelijk.

Vacature
Biokaas Kinderdijk is op zoek naar collega´s. Meer informatie daarover kunnen zij zaterdag tijdens de open dag verkrijgen bij de medewerkers van het bedrijf.

IMG_9939 (Medium)

IMG_9948 (Medium) IMG_9980 (Medium) IMG_9983 (Medium)

IMG_9564 (Medium)

 

IMG_9550 (Medium) IMG_9552 (Medium) IMG_9559 (Medium) IMG_9564 (Medium) IMG_9578 (Medium)  IMG_9589 (Medium) IMG_9595 (Medium)  IMG_9611 (Medium) IMG_9614 (Medium)

Deel dit bericht via...