001_dd24042009IHC [Desktop Resolutie]KINDERDIJK – Scheepsbouwer Royal IHC gaat nog voor het einde van dit jaar 487 medewerkers ontslaan. Verder wordt een groot deel van de 1127 inhuurkrachten niet meer ingeleend en zullen twee van de vier scheepswerven in Nederland sluiten. Dat maakt het bedrijf woensdag 10 juni 2015 bekend. Het bedrijf heeft in Nederland scheepswerven in Kinderdijk, Sliedrecht, Hardinxveld en Krimpen aan den IJssel.

“De economische ontwikkelingen in de markten waarin IHC opereert, zijn op dit moment zeer onrustig. Met name de daling van de olieprijs, de zich intensiverende en internationaler wordende concurrentie en een veranderende keuzedynamiek aan de klantkant dwingen IHC tot het nemen van maatregelen. Dit betekent dat IHC genoodzaakt is om substantiële kostenreducties te realiseren en de concurrentiekracht te verhogen om ook in de toekomst een stabiel en economisch gezond bedrijf te garanderen,” zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Strategie
IHC gaat de voorgenomen strategie ‘IHC 2020’ versneld invoeren, zo laat een woordvoerder weten. Deze strategie is erop gericht om de afhankelijkheid van de volatiele scheepsbouw te verminderen. Daarnaast wordt ingezet op ontwerp en productie van technologisch complexe, geïntegreerde bagger- en offshore-schepen en de uitbouw van de equipment-tak en de verdere ontwikkeling van opex-activiteiten, zoals service en verhuur.

Sluiting werven
De versnelde invoering van de strategie betekent onder meer dat het aantal werven in Nederland teruggebracht worden van vier naar twee en dat er versneld aanvullende buitenlandse bouwcapaciteit zal worden gerealiseerd. Welke werven sluiten, is nog onduidelijk.

Personeelsbijeenkomsten
Tijdens personeelsbijeenkomsten op alle locaties geeft de directie vandaag verdere uitleg en details aan alle medewerkers. Ook zijn inmiddels OR en vakbonden over dit voornemen geïnformeerd. Royal IHC is bezig een sociaal plan op te stellen waarover het met de vakorganisaties in de komende periode in gesprek wil gaan. Vanzelfsprekend wil Royal IHC medewerkers die hun functie verliezen zo goed mogelijk begeleiden naar een volgende stap.

001_dd24042009IHC [Desktop Resolutie]