IHC-©ceesvdwal_1KINDERDIJK – Royal IHC sluit de scheepswerven in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. Dat heeft de directie woensdagmiddag bekendgemaakt. In Sliedrecht blijft de locatie wel behouden, maar vinden geen scheepsbouwactiviteiten van IHC meer plaats. De vestigingen in Kinderdijk en Krimpen aan den IJssel blijven open. Eerder werd al bekend dat twee van de vier werven zou sluiten. Welke dat zouden zijn, was onbekend.

Eerder op de dag maakte de directie bekend dat er bijna 500 vaste arbeidsplaatsen en ruim 1100 inhuurplekken verloren gaan als gevolg van een reorganisatie. IHC verplaatst de bouw van schepen naar lagelonenlanden als Kroatië en landen in Azië.

Meeleven
Het college van B & W van Alblasserdam laat weten mee te leven. ” Het zijn ingrijpende maatregelen voor de medewerkers en hun gezinnen in Alblasserdam en in de regio Drechtsteden, die nu in onzekerheid verkeren. Het college leeft enorm mee met de gezinnen die het treft,” aldus het college in een persbericht.

Hulp
Het college van B&W heeft IHC aangeboden om samen met de partners in de regio Drechtsteden zoals het UWV, Sociale Dienst Drechtsteden, ondernemers en buurgemeenten zoals Molenwaard, via een gezamenlijke aanpak personeel van werk naar werk te helpen begeleiden. Het college schrijft: “Wij zullen onze contacten en ons netwerk hiervoor inzetten. Vanuit het verleden heeft IHC vaker te maken gehad met aanzienlijke groei en krimp. Het college heeft er alle vertrouwen in dat het bedrijf ook in de toekomst tijden van groei zal doormaken.”

Vakbonden
De vakbonden zijn geschrokken van de plannen voor het massaontslag, ook al omdat er de afgelopen jaren door IHC wel flink winst is gemaakt. Ze eisen een goed sociaal plan voor het personeel. Ook vinden ze dat de directie serieus moet kijken naar alternatieven voor ontslag zoals deeltijd-WW.

Foto’s: Cees van der Wal.

IHC-©ceesvdwal_1

IHC-©ceesvdwal IHC-©ceesvdwal_2 IHC-©ceesvdwal_4

Deel dit bericht via...