rechterALBLASSERDAM – Hakan A. uit Alblasserdam moet twee jaar lang naar een inrichting voor stelselmatige daders. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vrijdagmiddag 5 juni 2015 bepaald. De 30-jarige Damdorper heeft zich volgens de rechter op 3 maart 2015 schuldig gemaakt aan winkeldiefstal met geweld bij supermarkt Jumbo in Papendrecht en het slaan van een politieagent. A. zei daar niets meer van te weten, omdat hij dronken zou zijn geweest.

Zeer actieve veelpleger
Volgens de rechtbank is A. een zeer actieve veelpleger, die tot nog toe niets van zijn eerdere veroordelingen heeft geleerd. “Meneer heeft zijn criminele gedrag niet beëindigd. De rechtbank houdt er ernstig rekening mee dat A. weer de fout in gaat en ziet zich daarom genoodzaakt de ISD-maatregel voor de duur van maximaal twee jaar op te leggen. Daarnaast moet A. 150 euro aan schadevergoeding betalen aan de agent die hij tijdens zijn aanhouding in het gezicht sloeg,” oordeelde de rechter.

Geen 17 maanden
Daarnaast hield de rechter voor dat wat de advocaat van A. had beweerd over de nog openstaande gevangenisstraffen onjuist is. Hij zei: “De raadsman had aangevoerd dat zijn cliënt nog zeventien maanden vrijheidsstraf moest ondergaan. De rechtbank heeft dit nagekeken en dit blijken geen zeventien, maar drie maanden te zijn. De overige straffen zijn nog niet onherroepelijk. Daar wordt bij deze uitspraak dus geen rekening mee gehouden.”

Niet ziek
Ook het argument dat A. zijn ex-vrouw op haar sterfbed zou liggen en er dus iemand moest zijn die bij overlijden voor de kinderen zou zorgen, bleek niet waar te zijn. Sterker nog, de vrouw was zelf bij de uitspraak aanwezig en is al ruim een jaar genezen verklaard na een ernstige ziekte.

Onherroepelijk
De uitspraak is conform de straf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist.

Zowel A. als het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Doen zij dat niet, dan is de uitspraak onherroepelijk.

ISD
Plaatsing in een speciale inrichting voor veelplegers gebeurt op basis van de Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD). De ISD-maatregel is voor meerderjarige daders die veel met de politie in aanraking komen. Door hun crimineel gedrag zorgen ze voor veel overlast in de maatschappij.  De ISD-maatregel moet het patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen van deze groep, doorbreken. Veelplegers krijgen in de inrichting hulp om hun leven weer op de rails te krijgen.

Deel dit bericht via...